Vintersjekk av bilen: Tips for kjøring om vinteren

Mørke morgener, isete veier, hylende vind og plutselige kraftige snøfall – vinteren byr på mange utfordringer for bilistene.

Fra sjekking av bilen din til ting du bør ha i den, praktiske råd og bruk av hybrider. Sjekk ut våre vinterkjøringstips.

6 enkle vintersjekker for bilen din

1. Væsker

Det er viktig at alle væsker i kjøretøyet etterfylles, uansett vær. Så sørg for at du sjekker:

Motorolje – Hvis nivået blir for lavt, kan det oppstå motorskader, som er dyre å reparere.

Kjølevæske/frostvæske – forhindrer at motoren overopphetes, men frostvæske er også nødvendig om vinteren, slik at blandingen ikke fryser.

Bremsevæske – finnes i bremsenes hydraulikksystem og gjør at bilen bremser når du trykker på pedalen.

Spylervæske – Sikten blir ofte påvirket om vinteren av snø, hagl, regn og salt – så hold frontruten ren. Bruk spylervæske for å forhindre at systemet fryser.

2. Vindusviskere

Sjekk viskerbladene – hvis de er slitt eller blitt skadet, skift dem ut.

Det anbefales at du gjør dette hver 12. måned, og du kan erstatte dem selv eller be et verksted om å gjøre det for deg.

3. Vinterdekk

Sjekk at dekkene er i god stand og sørg for at mønsterdybden er minimum 3 mm.

Bra vinterdekk er en god investering. De er mer effektive under 7 °C enn sommerdekk, selv under tørre forhold. De inneholder høyere nivåer av naturgummi, slik at de er mer fleksible i lavere temperaturer, og slitebanemønsteret deres betyr at mer gummi kan komme i kontakt med veien.

De er obligatoriske i noen land og regioner over hele Europa (inkludert Tyskland, Italia og noen franske regioner), men ikke alle (som Storbritannia, Spania og Nederland).

4. Lys

Gå rundt bilen, og sjekk hovedlysene, baklysene, blinklysene og tåkelysene. For å sjekke bremselysene dine kan du enten spørre om noen kan hjelpe deg eller så kan du parkere nær en vegg – eller enda bedre, et vindu, slik at du kan se speilbilde – for å sikre at begge lysene fungerer.

Hvis du finner ut at det ene eller begge ikke fungerer, sjekk bruksanvisningen og se om det er mulig å bytte pære selv.

5. Batteri

Batterier mister gradvis totaleffekten over tid, men kalde temperaturer redusere levetiden deres ytterligere – ved å bremse de kjemiske prosessene som skjer i batteriet. Hvis du ikke vedlikeholder batteriet, kan du fort bli stående fast i oppkjørselen din.

Hvordan fungerer batteriet i normale temperaturer? Er tenningen noen gang hakkete eller må du prøve flere ganger før motoren tenner? Hvis du svarer ja på en av disse, kan det være verdt å få batteriet sjekket av en forhandler for å sikre at batteriet ikke blir flatt.

6. Frontrute og vindusviskerblader

Det er viktig å holde vinduene og frontruten ren om vinteren. Frost på overflaten kan redusere sikten. Du kan bruke en de-icer for å fjerne dette før du kjører av gårde.

Bruk kun de-icer og en isskrape, da andre ting kan ripe opp glasset. Slå så på viftene, hev temperaturen og slå på oppvarming av frontruten, hvis bilen er utstyrt med det. Å kaste varmt vann på en frossen frontrute kan virke som en kjapp løsning, men det kan føre til at glasset sprekker.

Dekk til frontruten for å forhindre ising. Dekke kan hektes på sidespeil med borrelåsfester og sugekopper.

Hva du bør pakke i bilen om vinteren

Når vinteren er på sitt tøffeste, bør bilførere ha flere viktige gjenstander tilgjengelig i bilen for å sikre at de er trygge i nødstilfeller. Det anbefales at du oppbevarer følgende ting i bilen:

Vindusspylervæske – Hvis forholdene blir så dårlige at frontruten trengs å spyles mer enn vanlig, sørg for å ha med deg en reservekanne, slik at du ikke går tom.

Avisingsutstyr – Du er lovpålagt å sørge for at front- og bakruten er fri for snø og is, så hvis du ikke har en oppvarmet frontrute, er dette viktig.

En lommelykt – Hvis bilen din havarerer i veikanten en kald, mørk natt, er det viktig at du har en lyskilde.

Refleksvest – Hvis du må stoppe bilen i mørket, må du bli sett av andre bilister for å unngå en ulykke.

Solid fottøy – Et par sko eller støvler med godt grep, hjelper deg med å takle is og snø.

Varme klær – Hvis du blir sittende fast eller strandet, kan det hende du må vente lenge i kulden, så sørg for at du har nok klær til et ekstra lag med varme til deg og passasjerene.

Førstehjelpssett – kluter, plaster, forbindinger, saks og hansker.

Slepetau – svært nyttig hvis du eller noen andre trenger tauing etter å ha blitt sittende fast i snøen.

Spade – Hvis du våkner til et snøteppe hjemme eller borte, hjelper en spade deg med å unngå å bli sittende fast.

Drikke og snacks – Å få havari eller måtte vente på isete veier er ille nok, om du ikke skal være sulten og tørst i tillegg.

Batteristarter – Ha den lett tilgjengelig i tilfelle batteriet går tomt.

Vinterkjøringstips

Du har sjekket at bilen din er trafikkdyktig for vinterkjøring, og du har pakket bilen riktig. Nå trenger du å vite de beste måtene å kjøre trygt på under vanskelige forhold.

høyt gir

Bruk et høyt gir

Hvis veiene er isete, kjør veldig forsiktig. Hvis du kjører med manuelt gir, kan du prøve å starte i andregir for å opprettholde trekkraften.

Når du kjører på flate strekninger kan du bruk et høyt gir og holde motorturtallet lavt for å forhindre at dekkene spinner. Kjør sakte i svinger og unngå brå handlinger som kan føre til at du mister kontroll over bilen.

hold avstand om vinteren

Hold avstand

Det er et enkelt, men effektivt tips: Du skal kunne stoppe innenfor distansen du kan se. Snø gir økte bremselengder, og noen ganger bør avstanden mellom kjøretøyene være opptil ti ganger større enn vanlig.

I vått vær kan regn og sprut gjøre det vanskelig å se og bli sett, så hold deg godt bak kjøretøy foran deg, og vær ekstra forsiktig rundt fotgjengere, syklister og motorsyklister.

Brems i en rett linje

Bremsing i en rett linje bidrar til å redusere faren for at bilen sklir ut. Det er mer sannsynlig at bilen din sklir ut hvis du bremser mens du svinger under glatte forhold, så brems jevnt og i god tid før du svinger.

underkjølt regn

Vær forsiktig med underkjølt regn

Underkjølt regn er en av de største farene når du kjører om vinteren, fordi dette kan se ut som våt vei.

Hvis du skrenser, se dit du vil være. Hold hendene på rattet og sving inn i skrensen – så hvis bakenden av bilen overstyrer til høyre, svinger du til høyre.

Hybrid om vinteren

Å kjøre en selvladende hybridbil om vinteren er ikke annerledes enn å kjøre et tradisjonelt kjøretøy og bør ha liten innvirkning på ytelsen til bilbatteriet. De nyeste hybridene er utstyrt med funksjoner som hjelper deg med å beholde trekkraft og kontroll under glatte forhold.

Hvis du eier en hybrid som lades via stikkontakten, kan kaldt vær redusere batteriytelsen. Prøv å lade hybriden din i et varmere, lukket rom (som en garasje), for å sikre at batteriet forblir fulladet. Men på grunn av økt press på ytelsen til en hybrid, kan det hende at bilen din bruker bensinmotoren mer enn det elektriske drivverket under vanskelige forhold, så sørg for at du har nok drivstoff på tanken.

Elbil om vinteren

Effektegenskapene til elmotorer gjør at elbiler er veldig enkle å sette i bevegelse og det minimerer hjulspinn. Siden elbiler ikke bruker gir, er det mindre sannsynlig at du spinner eller sklir mens du kjører under vinterlige forhold.

Hvis du eier en elbil, er du kanskje bekymret for at ytelsen reduseres når temperaturen synker. Batteriytelsen kan påvirkes, så her er noen tips for hvordan du kan spare batteristrøm: Slå for eksempel på oppvarmingen hjemme mens bilen fortsatt er koblet til strømnettet, slik at du ikke kaster bort batteristrøm på å øke temperaturen mens du kjører. Du kan også prøve å bruke oppvarmede seter og oppvarmet ratt i stedet for klimakontroll for å spare batteristrøm.

Planlegg reisen nøye – vær oppmerksom på forventet rekkevidde – ettersom kaldere temperaturer kan bety at en ladet bil ikke går like langt som vanlig. Å kjøre i lavere hastigheter kan også bety mindre energibruk og kan forbedre rekkevidden til elbilen.