Lønner det seg å gå for en hybrid? Fordeler ved hybridbiler

Finn ut mer om fordelene ved hybridbiler, fra drivstofføkonomi til avgiftslettelser.

I 1999 var vi den første bilprodusenten med hybridkjøretøy på markedet i Europa. Vi engasjerer oss sterkt i arbeidet med å formidle fordelene med hybridkjøretøy, enten det er snakk om lavere kostnader forbundet med drivstoff og avgifter, eller om reduksjon av miljøpåvirkningen.

 

Siden hybridbilen kombinerer den praktiske siden ved en forbrenningsmotor med elmotorens reduksjon av utslipp, har den mange fordeler sammenlignet med en bensin- eller dieselbil. 

Fordeler ved hybridbiler

For å hjelpe deg med å finne ut om en hybrid er det riktige valget for deg, har vi oppsummert hovedpunktene du som bileier bør vurdere.

Drivstofføkonomi

Siden hybridene har to kraftkilder, krever de mindre drivstoff enn en tradisjonell bil. På korte turer med lav fart bruker hybriden fortrinnsvis elektrisk kraft.

Dette betyr at en full tank varer lenger, og du sparer penger. Honda HR-V kan for eksempel kjøre opptil 740 km på en full tank.

Lavere utslipp

Hybrid- og elbiler ble lansert for å bekjempe den negative miljøpåvirkningen til diesel- og bensinbiler. Karbondioksid og andre drivhusgasser, blant annet metan og nitrogenoksid, finnes i eksosen fra tradisjonelle biler. Siden en hybrid delvis drives av elektrisitet, vil den ha lavere utslipp enn et rent bensindrevet kjøretøy.

Testresultatene spriker, men en gjennomsnittlig bensin- eller dieselbil slipper ut mellom 39 og 41 tonn CO2. Hybrider slipper normalt ut rundt 33 tonn.

Ytelse uten å plugge inn

Med mindre du velger en plugin-hybrid, trenger du ikke å være opptatt av å finne en ladestasjon før bilen din går tom. En selvladende hybrid har fordelene ved en elbil, uten at du trenger å bekymre deg for å gå tom for strøm.

Hybrider bruker en prosess som kalles regenerativ bremsing til å lade batteriet, dvs. den energien som genereres under bremsing. I stedet for at denne energien avgis som varme, resirkuleres den og lader batteriet.

Ifølge tester utført av Which?, har hybridbiler en drivstofføkonomi som er mye bedre enn bensin- og dieselbiler. Ved å kombinere statistikk fra tester i bymiljøer og fra motorveier, oppnådde hybrider i snitt en verdi på 53,2, etterfulgt av dieselbiler med 46,8 og bensinbiler på sisteplass med 41,9.

Avgiftsfordeler

Som eier av et hybridkjøretøy betaler du mindre i årsavgift enn om du skulle hatt en bensinbil. De er klassifisert som biler med "alternativt drivstoff", og avgiftssatsen er lavere per år enn for en bensinbil med samme CO2-utslipp.

Har du en firmabil er det enda mer å spare, siden hybridens reduserte CO2-utslipp betyr lavere BIK-avgift.

Dobbelt opp

Hybridbiler byr på en ypperlig kombinasjon av bensin og elektrisitet. Elektrisk kraft gir støysvak null-utslippskjøring ved lavere hastigheter.

Ved høyere hastigheter får du kraften til en tradisjonell bensinmotor, og du kan raskt fylle på drivstoff og fortsette langkjøringen slik du kan med en tradisjonell bil.

Mindre verditap

Takket være sin pålitelighet, lavere driftskostnader og det faktum at det er få modeller på markedet, holder verdien til en hybridbil seg bedre sammenlignet med bensinbilen.

Siden hybriden bruker elektrisk kraft ved lavere hastigheter, utsettes motoren for mindre slitasje. Bremsene varer også lenger, siden de ikke trenger å jobbe så hardt som følge av det regenerative bremsesystemet som reduserer bilens fart.

What Car? analyserte mer enn 7000 ulike merker og modeller og fant ut at elbiler i snitt opprettholdt 47% av verdien sin etter tre år og 48 000 km.

Er en hybridbil noe for meg?

Hvis du ikke er klar til å gå over til et helelektrisk kjøretøy, kan en hybrid være et godt alternativ som gir deg de fleste av fordelene uten at du trenger å endre måten du kjører på.

Hybriddrivverket til Honda i-MMD gir for eksempel en effektiv ytelse som skifter mellom elektrisk kraft og bensin avhengig av kjørehastigheten, noe som gir en responsiv kjøring samtidig som drivstofføkonomien blir bedre og utslippene lavere.