Service og vedlikehold av elbiler

Vedlikehold av kjøretøyet er en viktig del av å være bileier. Ettersom elbiler er laget med banebrytende teknologi og toppmoderne deler, koster de imidlertid vanligvis mindre å holde ved like enn bensin- og dieselbiler.

Finn ut alt du trenger å vite om service på elbiler i denne praktiske veiledningen.

Hvilke deler hos en elbil trenger service?

Når du leverer inn elbilen på service, er det særlig for å få sjekket noen bestemte komponenter. Det dreier seg her om følgende:

Elektrisk motor

Med i gjennomsnitt 20 deler er en elektrisk motor bygd opp av færre komponenter enn forbrenningsmotorene i bensin- og dieselbiler. Dette betyr at det kreves mindre vedlikehold. Når elbilen er inne til service, undersøkes motoren ganske enkelt for slitasje.

Batteri

Ettersom de ikke inneholder bevegelige deler, er elbilbatteriene akkurat like vedlikeholdsvennlige som motorene. Mekanikeren vil undersøke ytelsen til hver enkelt celle, og eventuelle skader vil bli vist i dataene. Ved feil kan batteriene skiftes. Du kan bidra til å redusere risikoen for skader på battericellene ved blant annet å følge tipsene under:

• Hold batteriladingen mellom 20 % og 80 %
• Unngå ekstreme temperaturer
• Bruk så langt som mulig sakte lading i stedet for hurtiglading
• Bruk bilen jevnlig

Olje og kjølevæske

I og med at elbiler ikke bruker motorolje, kreves heller ikke oljeskift. Elbiler har helt andre drivlinjer, så jevnlige oljeskift er ikke lenger noe du trenger å tenke på. For å unngå overoppheting av batteriene avhenger elbilen av kjølevæskestrøm gjennom det varmeregulerende systemet. Kjølevæske bør etterfylles i intervaller på 3 til 5 år – altså langt mindre hyppig enn hos bensin- og dieselbiler.

Bremser

En av det mest innovative funksjonene hos elbiler er regenerativ bremsing. Den brukes i kombinasjon med de tradisjonelle bremsene, og reduserer slitasjen gjennom mer effektiv bremsing. Det kan skje at bremseklosser, bremseskiver og bremsevæske må skiftes etter noen år, men dette gjelder på alle kjøretøy.

Dekk

Vekten av batteriene gjør at elbiler ofte er tyngre enn kjøretøy med forbrenningsmotor. Elbiler bruker spesifikke typer dekk for å takle dette og deres akselerasjonskraft. Vedlikeholdsprosedyrene innbefatter dekkrotasjon i tråd med brukerhåndboken, eventuell etterfylling av luft og utskifting av slitte dekk. I Europa er minimumsgrensen for dekkmønsterdybde 1,6 mm.

Du bør imidlertid bytte dekkene på elbilen din når mønsterdybden er slitt ned til 3,0 mm. Ved lavere mønsterdybde kan bremselengden nemlig bli betraktelig lengre.

Hvor ofte må elbiler inn på service?

Typisk serviceintervall for elbiler er ca. 30.000 km eller hver 12. måned. Modell, kjøreforhold og årlig tilbakelagt strekning vil imidlertid påvirke hvor ofte du må ha bilen på service.

Rutinemessige oppgaver som sjekk av dekk og lys samt skifte av luftfilter, kjølevæske, batteri og bremsevæske må utføres jevnlig. Du finer vedlikeholdsplanen for kjøretøyet ditt i eierhåndboken, eller ved å kontakte din lokale forhandler direkte.

Bestill service på elbilen din hos Honda

Honda tilbyr både enkeltstående service og serviceplaner for elbiler. Hold elbilen i tipp topp stand ved å få utført servicen hos et pålitelig og profesjonelt merke.

Vanlige spørsmål

Trenger elbiler vann?

Elbiler må ha kjølevæske i stedet for vann. Denne strømmer gjennom det varmeregulerende systemet for å hindre overoppheting av batteriene. Påfylling av kjølevæske inngår som regel i det generelle vedlikeholdet av elbiler.

Hva skjer hvis elbilen havarerer?

Forsikre deg alltid om at elbilen er tilstrekkelig ladet til kjøreturen du skal på. Hvis bilen går tom for strøm og havarerer, kan du be om at veihjelpstjenesten rykker ut og gir deg lading. Vær imidlertid oppmerksom på at du kanskje bare får tilstrekkelig lading til å komme deg til nærmeste ladestasjon.

Hvor lenge varer elbilbatterier?

Elbilbatterier har en forventet levetid på mellom 10 og 20 år. Hvor lenge bilbatteriet faktisk holder, avhenger av bl.a. temperaturforhold og kjørevaner. Alle elbiler kommer med en produsentgaranti som kan dekke reparasjonskostnader innenfor garantiperioden (denne er ofte på opptil 5 år).

Er det mulig å utføre service på elbiler på egen hånd?

Vedlikehold av elbiler bør alltid overlates til fagfolk. Ikke forsøk å utføre service på elbilen din på egen hånd med mindre du er kvalifisert til det. En faglært mekaniker har verktøyene og kompetansen som kreves for å kontrollere kjøretøyet ditt og påse at det fungerer optimalt.

Trenger elbiler oljeskift?

Nei, elbiler trenger ikke oljeskift, ettersom de bruker andre typer drivlinjer. Derimot må du jevnlig fylle på kjøle-, bremse- og spylervæske på din elbil.

Bilbatteriet kan kun lades med den maksimale ladehastigheten kjøretøyet støtter. Dette betyr at hvis kjøretøyet ditt har en maksimal ladehastighet på 7 kW, vil ikke ladingen gå raskere om du bruker et ladepunkt på 22 kW. Ladetiden vil dessuten avhenge av den maksimale ladehastigheten til ladepunktet som benyttes. Selv om kjøretøyet støtter 11 kW-lading, vil det med andre ord kun lades ved 7 kW hvis det brukes et ladepunkt på 7 kW.