Elektriske bilbatterier forklart

Hvordan fungerer elbilbatterier?

Elbilbatterier fungerer ved å lagre energi som kan drive den elektriske motoren i et elektrisk kjøretøy. De består av en serie celler som har en positiv elektrode laget av litium eller et annet metalloksid og en negativ elektrode laget av karbon. Når du lader batteriet, flyter det en elektrisk strøm gjennom det som får litiumionene til å bevege seg fra den negative elektroden til den positive elektroden. Når du bruker den elektriske motoren og batteriet er utladet, beveger litiumionene seg tilbake til den negative elektroden og frigjør energi. Denne energien driver den elektriske motoren som får hjulene til å gå rundt og kjøretøyet til å gå fremover. EV-batterier er store og tunge, men de kan lagre mye energi, noe som gjør dem ypperlige for bruk i elektriske kjøretøy.

Hva slags batterier bruker elbiler?

Den vanligste typen batteri som brukes i elbiler, er litium-ion-batteriet. Disse batteriene har høy energitetthet, noe som betyr at de kan lagre mye energi på liten plass. De er også relativt lette, noe som bidrar til å forbedre energieffektiviteten til bilen.

Litium-ion-batterier er kjent for sin evne til å yte godt i høye temperaturer og for den lave selvutladningshastigheten, noe som betyr at de kan holde på en ladning i lengre tid når de ikke er i bruk. Andre typer batterier, som blysyre og nikkel-metallhydrid, kan også brukes i elbiler, men litium-ion-batterier er for tiden det mest populære valget på grunn av høy energitetthet, lav vekt og bærekraft. De er laget av materialer som det er rikelig av i jordskorpen, og de kan resirkuleres, noe som reduserer miljøpåvirkningen ytterligere.

Hvor lenge varer elbilbatterier?

EV-bilbatterier forringes over tid og har en forventet levetid på 15 til 20 år. De skal vare i gjennomsnitt 160 000 km til 320 000 km, og Honda tilbyr en garanti på åtte år eller 160 000 km på elbilene våre. Men selv når levetiden deres som bilbatteri går mot slutten, kan mange EV-batterier brukes på nytt for et nytt liv, for å gi drivstoff til fabrikkene som opprinnelig laget dem, eller til og med for å drive hjemmet ditt.

Hvor store er elbilbatterier?

Batteriene varierer i størrelse, akkurat som bilene de brukes i. De er ofte plassert under gulvet, og tar opp området under setene, som f.eks. i Honda e og e:Ny1. Noen er rektangulære, og andre kan ligne en T. Og jo større de er, jo mer veier de vanligvis.

Bytte og resirkulering av elbilbatterier

Er elbilbatterier resirkulerbare?

Mange produsenter, som Honda, legger ekstra innsats i å gjøre elbilbatterier resirkulerbare når de når slutten av livet. En måte de kan gjenbrukes på er ved å forsyne boliger og andre bygninger med strøm – noen brukes til og med til å gi strøm til fabrikkene de opprinnelig ble laget i.

De kan også brytes ned til individuelle bestanddeler og resirkuleres på den måten. Ettersom kravet til bærekraft fortsetter å øke, leter produsentene stadig etter nye og innovative måter å resirkulere og gjenbruke gamle bilbatterier på.

Hvordan bytter jeg ut elbilbatteriet mitt?

Du vet at det er på tide å bytte ut elbilbatteriet når batterivarsellampen vises på dashbordet eller hvis du begynner å oppleve elektriske problemer. Mellom 15 og 20 år er gjennomsnittlig levetid med riktig vedlikehold, og i Honda har vi åtte års garanti på alle våre elbilbatterier. Når det gjelder å bytte batteri, må bilen tas til nærmeste Honda-verksted for å få det profesjonelt utført.

Kostnaden for å bytte bilbatteri har sunket med årene, så det er sannsynlig at det kommer til å synke litt til over tid.

EV-batterioversikt | Vanlige spørsmål

Trenger elbilbatterier service?

Ja, akkurat som en bensin- eller dieselbil, trenger en elbil regelmessig service – en gang i året. Under en service sjekkes alle de samme punktene som for enhver annen bil, men det sjekkes også at batteriet fortsatt fungerer optimalt.

Hvilken hensikt har battericeller?

EV-batterier består av hundrevis, noen ganger tusenvis, av celler. Disse cellene genererer strøm til bilen – jo flere celler, jo mer kraft (kW). Ulempen med å ha et batteri med høyere effekt er at det går på bekostning av energiforbruket, noe som betyr at rekkevidden blir lavere til tross for bedre ytelse.

Kan du jump-starte elbil?

Ja, du kan jump-starte en elbil hvis den har et standard 12-volts syrebatteri som er tappet for strøm. Det fungerer omtrent på samme måte som å jump-starte en vanlig bensin- eller dieselbil. Dette gjør at elektronikken som styrer bilen kan fungere. Det må imidlertid bemerkes at litium-ion-batteriene som driver en elbil, ikke kan jump-startes, så hvis det er en ren elbil det er snakk om, er det usannsynlig at bilen beveger seg.

Sjansen for at du noen gang trenger å jump-starte en ren elbil er liten, takket være effektiviteten til effektsystemet til elbilen.