Elbillading hjemme

Kan jeg lade elbilen min hjemme?

Ja, det er enkelt å lade en elbil hjemme ved å bruke en hjemmelader designet spesielt for å lade elbilens batteri. Før du kobler til og setter i gang, er det et par ting som er verdt å vite om elbillading hjemme. I denne artikkelen skal vi se på alt du trenger å vite om installering og bruk av hjemmeladere for elbiler.

Hvordan lader jeg elbilen min hjemme?

Før du kan lade en elbil hjemme, må du tenke på hvilken metode du skal bruke. En dedikeret hjemmeoplader er den bedste løsning. Der er mange varianter af ladebokse at vælge imellem.

Egen elbillader

Du kan installere et eget ladepunkt, som kan lade kjøretøyet ditt raskere, men som kommer med en ekstra installasjonskostnad. Denne typen lader må installeres av fagfolk, noe som gjør den tryggere å bruke. Disse kan også komme med andre funksjoner, for eksempel styring av strømforbruket og ladeplanlegging.

Installering av en hjemmelader for elbilen din

Det er et par ting du bør vurdere hvis du installerer ladepunkter for bil hjemme, siden de ikke bare kan plasseres hvor som helst eller installeres av hvem som helst. Du må

• Finne et passende sted å ha et ladepunkt på eiendommen din. Se etter et sted i nærheten av der du vanligvis parkerer.

• Kontakte en anbefalt ladepunktinstallatør for å koble til systemet på en sikker måte.

• Trygt koble hjemmeladepunktet for det elektriske kjøretøyet til hovedstrømforsyningen.

Kostnaden for å installere en hjemmelader for elbil

Ladere kan variere i pris, avhengig av valgt installatør og type lader du ønsker å installere. Andre uforutsette omstendigheter må vurderes i noen tilfeller.

Tilskudd og insentiver for elbillader

Avhengig av hvor du befinner deg, kan offentlig støtte være tilgjengelig for å delvis dekke kostnadene ved installasjon av lader. Selv om disse kan variere, inneholder nettstedet til de lokale myndighetene detaljer om eventuelle tilskudd eller insentiver.

Hvor lang tid tar det å lade en elbil hjemme?

Ladepunkter for hjemmelading av elbil kan ha ulik ladetid avhengig av strømstyrke samt størrelsen på elbilens batteri. Vanligvis, sammenlignet med offentlige ladepunkter, går elbillading hjemme tregere fordi laderne ikke er like kraftige. De fleste elbileiere lader kjøretøyene sine over natten, så de har fullt batteri neste dag. Vanligvis har den gjennomsnittlige elbilen et batteri på 60 kWh – så med et 7 kW ladepunkt vil det ta rundt 8 timer å lade kjøretøyet helt. Et offentlig ladepunkt kan imidlertid generere så mye som 150 kW, og lade kjøretøyet ditt på minutter. Så selv om du er på veien lenge, trenger du ikke gjøre ladeopphold over natten. Les mer om ladetider for elbil i den nyttige veilederen vår.

Kan jeg øke hastigheten på ladingen av elbilen hjemme?

Det er mulig å øke farten på elbilladingen hjemme, og de fleste installatører tilbyr flere ladehastigheter avhengig av dine behov. Så hvis du for øyeblikket har et 3,7 kW ladepunkt, kan du vurdere ett på 7 kW eller enda høyere. Du bør imidlertid være oppmerksom på kjøretøyets fabrikkinnstilte ladetid, siden noen har ladehastigheten kunstig innstilt for å forlenge og beskytte batterilevetiden. Hvert kjøretøy har sine egne ladetider, så sjekk med produsenten før du går til innkjøp. Selv om høyeffektladepunkter er mulig å kjøpe, kan det hende at mange hjem ikke er i stand til å støtte så høy belastning med den eksisterende strømforsyningen.

Vanlige spørsmål

Bør jeg lade elbilen min hver natt?

Det korte svaret på dette er nei, du trenger ikke å lade elbilen hver natt. Faktisk, hvis du har for vane å la bilen stå på lading hver natt, kan du ironisk nok forkorte levetiden til bilens batteripakke. Akkurat som et telefonbatteri, bør ikke batteriet ha 100 % kapasitet for lenge. Derfor kan det være bedre å unngå å lade mens du sover. Hvert batteri er forskjellig, så sjekk bilens brukerhåndbok for de beste rådene og anbefalingene om batterilading.

Kan du sitte i en elbil mens den lades?

Ja, det er ingen umiddelbar risiko for folk flest å sitte i en elbil mens den er koblet til et ladepunkt. Det anbefales imidlertid at personer med pacemaker ikke gjør det fordi ladingen kan forstyrre enhetene deres.

For mer fakta om kjøring med elektriske kjøretøy, besøk vår veiledning om kjøring av elektriske kjøretøy.