Hvor lang tid tar det å lade opp en elektrisk bil?

Før du kan lade en elbil hjemme, må du tenke på hvilken metode du skal bruke. Få svar på dine spørgsmål om ladetid her.

Lurer du på hvor lang tid det tar å lade opp en elektrisk bil? Finn ut alt du trenger å vite om ladehastigheter, offentlig lading og hjemmelading samt om forskjellige faktorer som kan påvirke ladetidene for elbiler.

Les videre for å finne ut mer ved hjelp av denne praktiske veiledningen fra Honda.

Hvor lang tid tar det å lade opp en elektrisk bil?

Ladetidene for Hondas elbiler kan variere og tar alt fra 30 minutter til 18 timer. Avhengig av størrelsen på batteriet ditt og ladepunktets effekt, vil du se forskjellige resultater. Selv om det er langsommere, kan hjemmelading over natten gi ganske betydelige besparelser.

• To av de fremste årsakene til lange ladetider er et stort bilbatteri og et ladepunkt med lav effekt.
• Lading fra strømnettet kan ta lengre tid enn noe annet ladepunkt, siden utgangseffekten normalt kun er 3,7 kW. Det kan ta nesten 18 timer å lade opp et 68 kWh batteri.
• Bruk av en 7 kW hjemmelader kan lade opp det samme kjøretøyet på bare 9,7 timer fra tomt batteri, og de fleste hjem kan lett støtte dette.
• Avhengig av kjørevanene dine lader du kanskje ikke fra tomt batteri hver dag.
• Elektriske ladepunkt med høy effekt er offentlig tilgjengelige for deg. Disse kan variere fra 50 kW og helt opp til over 250+ kW og lader opp kjøretøyet på på vesentlig kortere tid.

Faktorer som kan påvirke ladetidene for elbiler

Mange faktorer kan påvirke ladetiden for elbiler. Enkelte virker innlysende, mens andre kanskje vil overraske deg. Hvis du vet hvilke faktorer det handler om, kan det hjelpe deg med å lade opp bilbatteriet raskt på en energieffektiv måte. Finn ut hva som kan avgjøre hvor lang tid det tar å lade opp elbilen din.

Batteristørrelse

Batteristørrelsen er blant de viktigste faktorene for elbilens ladetid. Jo større det er, desto lengre tid tar det å lade det opp.

Batterilading

Lading av et batteri som er helt tomt, tar lengre tid enn å lade det fra delvis fullt.

Begrenset ladehastighet for kjøretøy

De fleste produsenter setter en begrensning på elbilens ladehastighet – uansett hvilken lader du bruker, vil du ikke kunne overskride denne verdien.

Begrenset ladehastighet for ladepunkt

Ladepunkter kan ha grenser for ladehastigheter – uansett hvilken lader du bruker, vil du ikke være i stand til å overskride grenseverdiene.

Temperatur

Ladetiden for elbilbatteriet vil være langsommere i kaldt vær og i ekstremt varme perioder.

Ladetider for elbiler

Det er ingen enkeltløsning som kan fastsette ladetiden på minuttet. Værforhold, ladehastigheter, batterisvekkelse og egne kjørevaner gjør det vanskelig å forutsi hvor lang tid det vil ta. Det er imidlertid mulig å gi en omtrentlig tid. Selv om ladetidene er generaliserte, kan eksemplene i dette E-ladetidsdiagrammet gi deg en idé om din gjennomsnittlige ladetid. Tidene forutsetter et batteri i god stand, ideelle værforhold og lading av batteriet fra 0–100 %.

Ladetider for elbiler

Batteri
3,7 kW lader (hjemmelader)
7 kW lader (hjemmelader)
22 kW lader
50 kW lader (offentlig lader)
150 kW lader (offentlig lader)

107 kWh

28 timer

15 timer 17 min

4 timer 51 min

2 timer

0 timer 40 min

83,7 kWh

25 timer 13 min

13 timer 20 min

4 timer 14 min

1 time 52 min

0 timer 37 min

77 kWh

23 timer 7 min

12 timer 13 min

3 timer 53 min

1 time 42 min

0 timer 34 min

74 kWh

22 timer 13 min

11 timer 44 min

3 timer 44 min

1 time 38 min

0 timer 32 min

67 kWh

20 timer 7 min

10 timer 38 min

3 timer 23 min

1 timer 29 min

0 timer 29 min

 

Ansvarsfraskrivelse: Disse data er basert på de mest vanlige elbilbatteristørrelsene i skrivende stund. Tallene er utarbeidet ved hjelp av optimale utetemperaturer og et nytt batteri ladet fra 0–100 %. https://www.homechargingstations.com/ev-charging-time-calculator/

Anslå ladetider

De fleste produsenter har sannsynligvis håndbøker og nettsider som angir ladetiden, men det er mulig selv å regne seg frem til ladetiden på følgende måte:

· Fastslå batteristørrelse
· Del denne på ladehastigheten
· Resultatet er ladetiden

Selv om det er mange tall, viser det seg at ladetiden generelt kan være fra 30 minutter til 28 timer, avhengig av hvilken lader du bruker. Avstanden mellom ladetidene øker eksponensielt jo lavere ladeeffekten er.

Offentlig lading vs. hjemmelading

Avhengig av livsstil kan du velge å bruke ett av disse to alternativene mer enn det andre. Selv om hjemmelading kan være praktisk, er det ofte langsommere enn offentlig lading. Offentlig lading kan imidlertid være dyrere eller kreve at du registrerer deg i en app for å få tilgang.

Hjemmelading

Elbilens ladetid hjemme vil ofte være langsommere. Det er bedre å lade over natten hvis du trenger mer enn en rask påfylling av strøm. Hjemmeladerens kW-effektvarianter omfatter:

3,7 kW – i gjennomsnitt tar disse 20 til nesten 30 timer å lade.
7 kW – er de mest anbefalte ladepunktene hjemme, med en gjennomsnittlig ladetid for elbiler på mellom 10 og 18 timer.
22 kW – disse punktene er sjeldne, dyre å montere og krever en 3-faset strømforsyning i hjemmet som kan støtte dem.

Top-up-lading

Én av de mest praktiske måtene å lade kjøretøyet på er å lade mens kjøretøyet er parkert. Det kan være over natten, mens du jobber eller mens du er på trening eller handler. Mange parkeringsplasser tilbyr ladepunkt. Fordelene med dette er bl.a.:

• Du trenger aldri å bekymre deg for å gå tom, og det er veldig betryggende.
• Hvis ladepunktet er gratis å bruke, kan du spare penger på strømregningen i forhold til hjemmelading.
• Mange offentlige ladepunkt på parkeringsplasser har lavere effekt, noe som gjør dem ideelle til langvarig lading.
• Det kan spare deg tid å bruke ladepunkt når du er på farten.

Offentlig lading

Offentlige ladepunkt tilbyr hurtiglading for elbiler, noe som er perfekt hvis du trenger en top-up-lading underveis på en lengre tur. Men de er kanskje ikke ideelle til lading fra tomt til fullt batteri, avhengig av hvordan dagen din ser ut. Ladetider kan variere avhengig av effekten. De to mest vanlige ladertypene er:

50 kW – disse kan redusere elbilladetiden til under to timer for selv et stort batteri.
150+ kW – kan lade opp et batteri fra tomt på mindre enn en time.

Ladetider for elektriske biler: Vanlige spørsmål

Hvor lenge kan en elbil stå uten lading?

Selv om dette avhenger av kjøretøyet, kan en elbil holde i flere måneder uten lading. Batterinivået kan også påvirke hvor lang tid kjøretøyet bevarer ladingen, og i motsetning til hva du kanskje tror, er den perfekte ladingen på omkring 50 %.

Hvor lenge kjører en elbil på et fulladet batteri?

Elbilens kjøretid avhenger av noen få faktorer, for det meste relatert til batteriets størrelse og dets tilstand. Generelt bestemmes dette av rekkevidde, som er antallet kilometer kjøretøyet kan kjøre i forhold til batteriets lading.

Lades elbilen mens den kjører?

Nei, men det er et forbehold. Elbiler er energinegative under kjøring, men regenerativ bremsing kan gjenopprette noe av den tapte energien. Dette gjør dem mer energieffektive, uten at de imidlertid blir selvladende. Tenk mer på det som delvis resirkulering.

Hvor lenge varer batteriet i elbiler?

I gjennomsnitt varer elbilbatterier mer enn 160 000 km eller omkring 15–20 år. Det er imidlertid rapportert om elbiler som har kjørt mer enn 320 000 km.

Kan top-up-lading ødelegge elbilbatteriet?

I prinsippet nei – top-up-lading vil ikke ødelegge elbilbatteriet. De fleste batteristyringssystemer har også tiltak eller innretninger for konstant rask lading, og de fleste kjøretøy har faste deksler som beskytter batteriene. I noen tilfeller kan det imidlertid lønne seg å lade opp til mindre enn 100 % for å bevare batteriets sunne tilstand.

Kan jeg sitte i elbilen mens den lades?

Du kan trygt sitte i en elbil under lading. Men hvis du av helsemessige årsaker er avhengig av en elektrisk enhet, f.eks. en pacemaker, anbefales det at du ikke sitter i kjøretøyet mens det lades. De elektromagnetiske feltene kan forstyrre enhetens funksjon. Hvis du er usikker på dette, rådfør deg med din lege.

Har du flere spørsmål? Se flere fakta om elbiler hos Honda.