Hvordan fungerer hybridbiler?

En hybridbil (HEV) drives av en elektrisk motor og en forbrenningsmotor, som enten arbeider hver for seg eller sammen. 

Å ha en kombinasjon av energikilder betyr at hybrider produserer lavere eksosutslipp enn konvensjonelle biler. Siden de krever mindre drivstoff, kan de være billigere å kjøre. 

Det er detaljforskjeller mellom forskjellige produsenters hybridsystemer, og nedenfor er en generell veiledning til de forskjellige typene og hvordan de fungerer. 

Det er tre hovedtyper av hybridbiler:

Alt

Milde hybrider

I en mild hybrid driver motoren alltid bilen, men assistert av for eksempel et kraftig batteri når du akselererer. Dette løftet fra batteriet, reduserer arbeidsmengden til forbrenningsmotoren og energi som ellers går tapt når bremsing brukes for å lade batteriet (selvlading).

Milde hybrider er den enkleste typen hybrid og følgelig er økonomien og utslippene dårligere i de fleste situasjoner.

Alt

Fullhybrider

Fordelen med fullhybrider sammenlignet med milde hybrider er evnen deres til å kjøre på elektrisitet over korte avstander og dermed redusere drivstofforbruket og utslippene ytterligere. 

I fullhybrider driver en elektrisk motor bilen og henter energien fra enten batteriet eller motoren. Akkurat som for en mild hybrid lader bilen seg selv for å fylle opp batteriet.

Alt

Plug-in-hybrider

Denne typen hybrid tar fullhybridteknologien et skritt videre – de kan lade seg selv, men kan også lades fra en ekstern strømforsyning.

De større batteriene betyr at de har en lengre helelektrisk rekkevidde enn en fullhybrid, men de koster også mer å kjøpe.

Hva er selvladende hybrid-teknologi?

Fullhybrider og milde hybridmodeller er selvladende hybrider. Batteriene deres lades ved bruk av energi fra forbrenningsmotoren. Det er ikke nødvendig å koble dem til strømnettet, så du trenger aldri å bekymre deg for å finne en strømforsyning.

Plug-in-hybrider kan både lade seg selv og gjennom en dedikert strømforsyning. På en kort reise, i lett trafikk i beskjedne hastigheter og med liten nyttelast, kan en plug-in-hybrid drives kun av batteriet.

Hybrider lader seg også opp gjennom en prosess som kalles regenerativ bremsing, hvor de nyttiggjør seg bilens kinetiske energi, som ellers går tapt, for å lade batteriet.

Hva er forskjellen mellom en hybrid og en vanlig bil?

Elektrisk kraft – siden en hybrid bruker elektrisitet for å komplementere eller supplere en konvensjonell motor, betyr dette at de gir bedre drivstofføkonomi og lavere utslipp enn konvensjonelle biler.

Hva er forskjellen mellom en hybrid og en elektrisk bil?

Et elektrisk kjøretøy (EV) drives utelukkende av elektrisitet og inkluderer ikke en forbrenningsmotor. Et elektrisk kjøretøy krever strøm fra strømnettet, og fullading kan ta mange timer uten tilgang til hurtiglader.

Å kjøre et elektrisk kjøretøy gir ingen eksosutslipp. Men generering av elektrisitet til strømnettet kan imidlertid skape utslipp.

En viktig forskjell mellom et elektrisk kjøretøy og en hybrid er at når et elektrisk kjøretøy er tom for strøm, kan det ikke kjøres. Siden en hybrid bruker to energikilder, er det ikke nødvendig å ha rekkeviddeangst – det moderne fenomenet der bekymringen for ikke å finne et ladepunkt kan skape stress for føreren av en EV.

Batteriet til en hybridbil

Batteriet til en hybrid er laget av litium-ion, et materiale designet for å absorbere og lagre energi raskt. En fullhybrid har et større batteri enn en mild hybrid, mens en plug-in-hybrid har det kraftigste batteriet av de tre og også det tyngste. Vær oppmerksom på at jo større batteriet er, desto større blir vekttillegget.

Energi fra forbrenningsmotoren blir brukt til å lade batteriet. Det samme gjør regenerativ bremsing, og en plug-in kan lades fra strømnettet.

Hvor lenge varer et hybridbatteri?

Et hybridbatteri er designet for å vare hele bilens levetid, så det trengs ikke byttes ut.

Finn en hybridbil fra Honda

Finn ut mer om vår innovative e:HEV hybridteknologi og bla gjennom utvalget vårt av fullhybrider i dag, inkludert den sportslige, nye Honda HR-V SUV, den allsidige, prisbelønte Honda Jazz og den elegante Honda CR-V SUV.