Kjøreteknikker for hybridbil for å forbedre effektiviteten

Hondas hybrideffektsystemer er allerede blant de smarteste og mest effektive på veien. De hjelper førere med å spare drivstoff og driftskostnader samtidig som de leverer utmerket ytelse.

Men å maksimere effektiviteten til bilen din handler om mer enn bare det som er under panseret.

Hvordan du kjører bilen har også innvirkning på den generelle effektiviteten. Å vite hvordan du kjører hybridbilen mer effektivt kan utgjøre en stor forskjell, fra å ta i bruk noen enkle hybridkjøringstips til å få bilens oppsett riktig.

Nedenfor tar vi for oss noen enkle, praktiske råd og teknikker for drivstoffeffektiv kjøring, slik at du kan få mest mulig ut av din Honda hybrid.

Effektivitetstips for hybridbil: Før du drar av sted

Effektivitet er viktig når du setter deg bak rattet, men det er noen ting du kan gjøre før du setter deg i bilen for å få best mulig økonomi og øke effektiviteten. 

Planlegg ruten riktig

Effektiv kjøring handler ikke bare om akselerasjon og bremsing. Selv om du fjerner førerens ytelse fra regnestykket, kan ruten og tidspunktet på dagen du reiser ha betydelig innvirkning på drivstofføkonomien. Hvis du planlegger ruten på hovedveier med godt veidekke og du kjører før eller etter rushtiden, kan det bidra til å gjøre kjøringen din mer drivstofføkonomisk.

Reduser unødvendig belastning

Over tid er det lett å la eiendelene bli liggende i bilen. Enten det er et sykkelstativ eller sportsutstyr du bare trenger en gang i uken, kan bilen føles som et praktisk sted å oppbevare ting. Men dette kan også påvirke effektiviteten. En tyngre bil krever mer drivstoff for å holde den i bevegelse. Så ved å rydde opp i bilen, kan du gjøre reisene dine mer effektive.

Sjekk dekkene dine

Å opprettholde dekktrykket er viktig for sikkerheten, men det forbedrer også drivstoffeffektiviteten fordi det gir mindre rullemotstand på veien. Det riktige lufttrykket på bilen er vanligvis spesifisert i kjøretøyshåndboken eller vist enten ved førerdøren eller inne i tanklokket. Prøv å sjekke trykket når dekkene er kalde for en mest mulig riktig avlesning.

Bruk av riktig kjøremodus

De fleste hybridbiler, inkludert Honda-hybrider, tilbyr en ECON-modus (økonomi) som begrenser ytelsen for å gi bedre økonomi. Ved å redusere aggressiv gassrespons, justere måten motoren reagerer på gasspedalen og justere klimakontrollsystemet, jobber denne modusen for å forbedre hybridens effektivitet ytterligere.

Noen fullhybridbiler kan også kjøre i EV-modus – bare på batteristrøm – under visse forhold. Hvis du bare bruker batteriet, forbrenner du ikke drivstoff i det hele tatt.

Drivstoffeffektive kjøreteknikker

Drivstoffeffektiv kjøring handler om å ta i bruk teknikker som hjelper deg å få mest mulig ut av motoren din. Ting som å kjøre jevnt i de mest effektive hastighetene og forsiktigere akselerasjon og nedbremsing har størst innvirkning på effektiviteten.

Fullhybridbiler som Honda-hybrider, kan kjøre på batteristrøm alene under visse forhold. For eksempel kjører de kun på batteristrøm opp til visse hastigheter, avhengig av ladningen i batteriet osv. Så ved å kjøre tilpasset disse forholdene, kan du få EV-lignende effektivitet.

Kjør så jevnt som mulig

En av kjøreteknikkene som er mest effektiv for å spare drivstoff er å kjøre stødig og jevnt, og å akselerere og bremse på en ikke-aggressiv måte. Ved å overholde dette konsekvent, enten det gjelder akselerasjon eller bremsing, bidrar du til å redusere belastningen på kjøretøyet, noe som kan maksimere effektiviteten. Riktig bruk av regenerativ bremsing (i stedet for bremsepedalene) og et effektivt automatgirsystem kan bidra.

Kjør i den mest effektive hastigheten

I tillegg til å kjøre jevnt, er det viktig at sjåførene vurderer hvilken hastighet som er mest effektiv når de prøver å spare drivstoff. Noen ganger kan det være nok å bremse litt for å finne den optimale hastigheten for å maksimere effektiviteten. Det europeiske miljøbyrået (EEA) uttaler for eksempel at en reduksjon fra 120 km/t til 110 km/t kan redusere drivstofforbruket 12-18 %.

Åpne vinduene litt om nødvendig

Øker det å åpne vinduene luftmotstanden, og påvirker det bilens kjøreeffektivitet? Ifølge data fra den virkelige verden, kanskje ikke. I 2015 kjørte Fergal McGrath en standard Honda Civic Tourer 1.6 i-DTEC sammenhengende rundt i 24 EU-land og oppnådde et gjennomsnittsforbruk på 2,35 l / 100 km, noe som er ny verdensrekord ifølge Guinness. Han kjørte nesten 13 500 km rundt i EU i temperaturer på opptil 40 °C, og fant ut at å ha vinduene på gløtt, i stedet for å bruke klimaanlegget, var den mest effektive teknikken.

Maksimer regenerativ bremsing

Du kan kjøre de fleste hybrider med gasspedalen alene. Dette på grunn av regenerativ bremsing, som bremser kjøretøyet når du ikke trykker på gasspedalen. Jo mindre du berører bremsepedalene, jo mer energi kanaliseres til batteriet fra de regenerative bremsene. Når du må bremse, prøv å gjøre det forsiktig der det er mulig.

Finn ut mer om regenerativ bremsing

Bruk bilens display

De fleste hybridbiler, inkludert Honda-hybrider, viser informasjon som du kan bruke til å kjøre mer drivstoffeffektivt.

1. Kjørecomputeren – Bruk denne til å overvåke drivstoffeffektiviteten din i sanntid.

2. Eco-kjøredisplay – Denne typen display viser hvor effektivt du kjører på et gitt tidspunkt. Du kan for eksempel se en farget stolpeindikator som viser grønt når kjøringen er mest effektiv, og gul eller rød når den ikke er det.

3. Kjørepoeng – Når reisen din er over, viser de fleste hybridbiler et sammendrag av kjøreytelsene dine og kan til og med gi deg en poengsum.

Vanlige spørsmål

Bruker cruisekontrollen mer drivstoff?

Cruisekontroll kan føre til at du bruker mer drivstoff, til tross for at du kan holde en mer konstant hastighet. Selv om det kan være nyttig for kjøring på motorvei, kan bruk av cruisekontroll andre steder bety at det tar lengre tid å reagere på endrede veiforhold, noe som kan bidra til at du bruker mer drivstoff.

Er hybridbiler bedre for korte avstander?

Ja, fullhybrider kan kjøres i elektrisk modus over korte avstander, noe som lar den elektriske motoren og batteripakken drive bilen din. Dette betyr knapt nevneverdig drivstofforbruk samt redusert miljøpåvirkning.

Bytter hybrider kjøremodus automatisk?

Hybridbiler kan automatisk bytte mellom effektkilder avhengig av bilens energibehov. Ved lave hastigheter trekker de mer effekt fra elektrisk kraft, mens ved høye hastigheter kan de utnytte bensin- eller dieselmotoren. Dette sikrer optimal kjøretøyytelse.

Bruker hybridbiler drivstoff på tomgang?

Hybrider opplever noe energitap ved tomgang. For å bekjempe dette slår hybridbiler automatisk av motoren når kjøretøyet stopper når du kjører i byen, og starter på nytt når gasspedalen trykkes inn. Ved landeveiskjøring er det minimal tomgang.

Relatert lesing

Er du klar til å gå over til hybrid? Finn ut mer om hybridbiler og finn ut om Honda hybrid er det riktige neste trekket for deg.

Utforsk utvalget vårt av hybrider

Fordeler ved hybridbiler

Hvordan fungerer hybridbiler?

Er en hybridbil bedre for miljøet?

Er en hybridbil riktig for deg?