Vi forklarer: Hybridbilbatterier og lading

Hvis du nylig har blitt eier av en hybridbil, eller hvis du ganske enkelt vil ha svar på noen av de vanligste spørsmålene om hybridbatterier, kan denne veiledningen hjelpe deg. Fra lading av hybridbiler til varighet og kostnader – finn ut alt du trenger å vite om hybridbilbatterier.

Må hybridbiler lades op?

Ja. Hybridbiler er kjent for å bruke to forskjellige energikilder (en forbrenningsmotor og et elektrisk batteri), men ikke alle hybridbiler lader på samme måte. I en selvladende hybridbil driver forbrenningsmotoren en generator som lader opp batteriet mens du kjører. Batteriet lades også ved hjelp av regenerativ bremsing, som samler tapsenergi når bilen bremser ned. Det trenger ikke å være tilkoblet en stikkontakt for å bli ladet. Et oppladbart hybridelektrisk kjøretøy (PHEV) kan til en viss grad selvlade og nyter også godt av regenerativ bremsing, men som navnet antyder må det kobles til et ladepunkt for å lade batteriet helt opp.

Finn ut mer om hvordan du lader opp en hybridbil:

Lading av oppladbare hybridelektriske kjøretøy

Kan en hybridbil lades opp hjemme?

Den enkleste, men langsomste måten å lade opp et oppladbart hybridelektrisk kjøretøy på er å koble bilen til en 3-pinners standardkontakt ved hjelp av en spesiell kabel, kalt EVSE. Med denne kan du lade opp den oppladbare hybridbilen hjemme ved å koble den til boligens strømforsyning, akkurat som du gjør med en mobiltelefon. Du kan også få installert en hybridladestasjon hjemme, noe som øker ladehastigheten. For eiere som parkerer bilen langs gaten, har lokale myndigheter noen steder montert hybridladestasjoner på slike steder.

Hva er en hybridladestasjon?

Selv om de kalles hybridladestasjoner, er disse klyngene med ladeplasser heldigvis langt mindre travle enn ladeplasser på bensinstasjoner. Du finner de ofte i forbindelse med motorveisfasiliteter eller i tilknytning til parkeringsplasser ved supermarkeder. Takket være den stadige økningen av antallet av hybrid- og elbiler på veiene, bygges det fremdeles hybridladestasjoner, og de øker i popularitet. Du finner disse stasjonene ved å bruke et kart over ladepunkter for oppladbare hybrider og elbiler.

Hvor lang tid tar det å lade opp en hybridbil?

Den tiden det tar å lade opp et oppladbart hybridelektrisk kjøretøy, avhenger av batteriets størrelse, hvor mye energi som er brukt, og hybridladestasjonens effekt. Effekten måles i kilowatt (kW). Generelt finnes det fire typer lading:

– Langsom (opptil 3 kW)
– Rask (7–22 kW)
– Hurtig (25–99 kW)
– Ultrahurtig (100–350 kW)

De langsomste laderne kan fullade en oppladbar hybrid på rundt 5 timer. Disse er normalt de mest økonomiske laderne og perfekte for lading over natten eller mens du er på jobb.

Hvor mye koster det å lade opp en hybridbil?

Prisen for å lade opp hybridbilen din vil variere avhengig av hvor du er. Offentlige ladepunkt kan ofte tilby lave priser som ligger langt under prisen for å fylle en bil med bensin eller diesel.

Lades oppladbare hybridelektriske kjøretøy under kjøring?

Selv om oppladbare hybridelektriske kjøretøy lader under kjøring, er dette ubetydelig, og batteriet lades aldri helt opp. En oppladbar hybrid har større batteri, og det betyr at den kan kjøre lengre. Det betyr også en slik bil må bruke en hybridladestasjon eller en annen strømkilde for å lade batteriet helt opp.

Hva skjer hvis du ikke lader opp en hybrid?

Selvlading eller oppladbar – alle hybrider kjører på egen bensin- eller dieselmotor, selv om batteriet er utladet. Det betyr at hvis du er usikker på hvor du skal lade opp en hybridbil når du er på tur, er du ikke i trøbbel når batteriet er tomt. Hvis du derimot går tom for drivstoff, vil dette påvirke hybrider ulikt. Hvis du kjører en selvladende mild hybrid, vil du ikke kunne kjøre uten drivstoff. I en fullhybrid vil du stoppe opp etter en kort distanse, typisk rundt 1 km, siden batteriet kun har en liten mengde lading. Men i en oppladbar hybrid vil du kunne kjøre lengre på strøm. Med full lading har du en typisk rekkevidde på 30–50 km.

Kan en hybridbil lades i regnvær?

Du kan faktisk lade opp en hybridbil i regnvær, siden den er designet for å tåle regn og vanninntrengning. Uansett om du skal lade, kjøre eller holde hendene varme, vil den oppladbare eller selvladende hybriden din fortsette å fungere på en sikker måte i vått vær.

Vi forklarer: Hybridbilbatterier

Hva er et hybridbilbatteri laget av?

Et hybridbilbatteri er enten av typen nikkel-metallhydrid eller litium-ion. Litium-ion-batterier har imidlertid blitt de vanligste hybridbatteritypene, siden de er:

• Mindre giftige
• Bedre til å holde på ladingen når de ikke er i bruk
• Høy yteevne ved høye temperaturer
• Kan lades hurtig
• Er lettere i vekt

Litium-ion-hybridbilbatteriet blir også et mer økonomisk valg etter hvert som teknologien utvikler seg.

Hva er størrelsen på et hybridbatteri?

Avhengig av hvilken type hybrid du har kan størrelsen på hybridbatteriet variere – for eksempel har en oppladbar hybrid et større batteri enn en selvladende modell. Eldre batterier kan også avvike med hensyn til fysisk størrelse og lagring.

Hvor mye veier et gjennomsnittlig hybridbilbatteri?

Vekten til et hybridbatteri kan variere, men i snitt veier det ca. 53,5 kg. For kjøretøy med større batterier kan dette tallet imidlertid øke betydelig.

Hva er god vedlikeholdsrutine for hybridbilbatterier?

Regelmessig service av kjøretøyet er alltid viktig for å vedlikeholde hybridbilbatteriet. Andre måter du kan forbedre batteritiden for hybridbiler på:

• Tøm regelmessig batteriet, og unngå ny lading til 100 % kapasitet
• Bruk kjøretøyet regelmessig (selv til korte turer) for å opprettholde et sunt batteri
• Unngå å utsette batteriet for høye temperaturer eller ekstrem varme ved parkering
• Unnlat å bruke rask lading, med mindre det er helt nødvendig

De langsomste laderne bruker rundt 5 timer på å fullade et oppladbart hybridelektrisk kjøretøy. Disse er normalt de mest økonomiske laderne og perfekte for lading over natten eller mens du er på jobb.

Hvor mye koster det å lade opp en hybridbil?

Prisen for å lade opp hybridbilen din vil variere avhengig av hvor du er. Offentlige ladepunkt kan ofte tilby lave priser som ligger langt under prisen for å fylle en bil med bensin eller diesel.

Har hybridbilene batteriproblemer?

Teknologien bak hybridbilbatterier utvikler seg hele tiden, så det er få problemer. Men kjøperen skal huske på at batterier i hybridbiler, i likhet med alle andre batterier, har en levetid og kan tape seg ved betydelig bruk, som gjelder alle kjøretøy.

Hvordan teste hybridbilbatterier?

Hvis du er bekymret for levetiden til hybridbilens batteri, kan du utføre noen tester. Blant de enkleste måtene å teste batteriets tilstand på er å få utført service på det av en spesialist. En måte å avgjøre om batteriet svekkes på uten å få gjennomført en profesjonell test, er å se på drivstofforbruket ditt. Hvis batteriet er ved veis ende, vil antallet km per liter reduseres, fordi det trekkes mer energi fra forbrenningsmotoren.

Hvor lenge varer hybridbatteriene?

De fleste hybridprodusenter viser til en gjennomsnittlige batterilevetid i hybridbiler på rundt 125 000–160 000 km, men med riktig vedlikehold er det ikke uvanlig at det holder lengre. For en gjennomsnittsbilist tilsvarer dette 6–10 år.

Hvordan skifter jeg ut hybridbatteriet?

Selv om du lett kan kjøpe et reservehybridbatteri, anbefales det ikke at du installerer det selv. Den sikreste måten å skifte ut et hybridbilbatteri på er å oppsøke et spesialverksted. Dette vil sikre at det gamle batteriet avhendes på korrekt måte.

Kan hybridbilbatterier resirkuleres?

Ja, hybridbilbatterier er resirkulerbare og forventes å bli resirkulert etter bruk. De fleste profesjonelle verksteder vil ha en prosess for riktig resirkulering av litium-ion-batterier som en del sin avfallshåndteringsprosedyre for hybridbatterier.

Hvor langt kan hybridbiler kjøre på strøm?

Rekkevidden til et oppladbart hybridelektrisk kjøretøy er rundt 30–60 km når det er fulladet, avhengig av kjøreforhold og kjørestil. Dette er mer enn en standardhybrids rekkevidde siden batteriet er større, men det kan kreve etterfølgende lading.

Hvor mange kilometer kan en hybrid kjøre?

Generelt er hybridbiler mer drivstofføkonomiske enn vanlige bensinbiler, så de kan kjøre flere kilometer per liter. Dette avhenger av merke og modell og hvordan kjørestilen din utnytter hybridbilens unike egenskaper som f.eks. regenerativ bremsing.

Hva skjer når en hybridbil går tom for strøm?

Når hybridbilens batteri er tomt, vil den begynne å bruke forbrenningsmotoren. Dette kan gi tilbake noe strøm, men sannsynligvis ikke nok til å lade batteriet helt. Drivstofforbruket kan også øke mens batteriet lades.

Kan bilen fremdeles kjøre hvis et hybridbatteri går tomt?

Hvis hybridbatteriet tømmes helt, vil du ikke kunne kjøre, og du må skifte batteri.