Honda viser to nye elbiler i Las Vegas

17. januar 2024

Honda viste frem to nye futuristiske og kule konseptbiler på CES 2024 – en nattsvart sedanmodell kalt Saloon og en perlehvit modell kalt Space-Hub. De har en helt ny stil og fremtoning. Honda bruker et spennende formspråk som er svært forskjellig fra designet som finnes på elbiler på markedet i dag.

Tynn, lett og klok
Da utviklingsingeniørene tok frem de to konseptbilene, gikk Honda – som vanlig – sin egen vei. Ellers er den generelle trenden innen elbiler å utstyre bilene med store, tunge batterier for å gi bilene så lang rekkevidde som mulig. Et annet kjennetegn er å gjøre dem smarte med forskjellige intelligente funksjoner. Resultatet så langt er store, tunge biler. Her har Honda tenkt stikk motsatt. Med nøkkelordene tynn, lett og klok ønsker Honda å skape betydelig smidigere biler. Målet er å lage lave, kompakte og høyeffektive batterier som ikke er så klumpete og tunge. Honda skal sammen med LG Energy Solutions produsere batterier i USA, og fabrikken skal stå klar innen utgangen av dette året.

Saloon og Space-Hub inngår i en ny plattform, kalt Honda 0-serien, for Hondas kommende elbiler. Navnet på serien henspiller på at Honda vender tilbake til røttene som bilprodusent for å lage helt nye elbiler fra «bunnen av». Utgangspunktet innebærer spesielt fokus på et par ting: å maksimere plassen for folk i bilen samtidig som plassen for mekaniske komponenter minimeres, og at bilen gir kjøreglede, samt frihet og glede som mobiliteten medfører. Nullen kjennetegner også at Honda skaper ny verdi fra drømmer som gir folk nye opplevelser. Nullen beskriver også selskapets forpliktelse til å forårsake null miljøpåvirkning gjennom bilens livssyklus.

Fem verdier
Honda 0-serien er basert på fem verdier. Kunstnerisk design resonnerer med miljøet, samfunnet og brukerne. Den har avanserte assistent- og sikkerhetssystemer, for eksempel automatiske kjøresystemer. Bilene skal være påkoblede og morsomme å kjøre og bruke. 0-serien utstråler selvfølgelig kjøreglede, der sjåføren skal føle samhørighet med kjøretøyet. Til slutt skal modellene ha enestående ytelse og være energieffektive.

Honda valgte å vise de to nye konseptmodellene på CES 2024, som er en stor messe for forbrukerelektronikk. Årets messe gikk av stabelen i Las Vegas 9.-12. januar, og Honda-presentasjonen ble holdt første dag.

Saloon og Space-Hub
Sedanen har en form som minner om en supersportsbil, med sin store måkevingedør og et lavt, langstrakt karosseri med tydelige aerodynamiske egenskaper. Fronten ender i en horisontal og opplyst rektangelform. Det nye H-merket, som kjennetegner den nye generasjonen elbiler, er sentrert i rektangelet. Frontlyktene har en horisontal form og er plassert like under den store, skrånende frontruten.

Space-Hub minner litt om dagens store SUV-er, men samtidig likevel ikke. Den har også en rektangulær, opplyst front. Modellen har romslige innvendige mål og passasjerene er vendt mot hverandre, akkurat som i taxi-kjøretøyet som Honda utvikler sammen med General Motors og Cruise. Space-Hub har glasstak, noe som gir bilens interiør enda større romfølelse. Baklysene både på Saloon og Space-Hub er formet som et horisontalt rektangel med avrundede hjørner, der de røde LED-lysene danner kanten på formen. Dette gjør bilene lett gjenkjennelige bakfra.

Så når får vi se de to første elbilene i denne nye 0-serien? Bilene vil bli introdusert til det nordamerikanske markedet i 2026, etterfulgt av lanseringer i Japan, Asia, Europa, Afrika og Midtøsten, samt Sør-Amerika.