Lading av Honda e, sett fra siden i studio

VEILEDNING TIL LADING AV ELBILER

Hvis du går med planer om å kjøpe elbil, gir denne veiledningen deg svar på alt du lurer på om lading av bilen hjemme og underveis på reiser.

HVOR MANGE OFFENTLIGE LADESTASJONER FINNES DET?

Pr. 31.12. 2019 var det 13.678 offentlige ladepunkter i Norge. Til sammenligning har landet kun omkring 1500 bensinstasjoner.

 

Hvem driver ladestasjonene?

Det finnes mange selskaper som driver ladestasjoner for elbiler. Flesteparten av dem er energiselskaper, og mange krever at sjåførene registrerer seg før bruk. Brukerne får deretter et bankkortlignende kort som de identifiserer seg med kontaktløst eller gjennom sveiping for å få tilgang til ladepunktene.

Hvis du vurderer å kjøpe elbil, bør du med andre ord tenke over hvordan du kommer til å bruke den. Hvis planen er å bruke den på lengre turer, for eksempel i jobbsammenheng eller i helgene, vil det være lurt å abonnere på flere leverandører. Ettersom noen kan være nasjonale og andre regionale, må man planlegge litt på forhånd hvis man har tenkt seg på langtur. Enkelte forhandlere ruller dessuten ut kontaktløse «pay as you go»-kortlesere som gjør at du slipper å måtte ta abonnement.

Prisene og tjenestene varierer avhengig av leverandøren.

Modellading Honda e

Hvor lang tid tar det å lade opp et elektrisk kjøretøy?

Ha følgende to faktorer i bakhodet

På samme måte som størrelsen på motoren i en bensin- eller dieselbil varierer, fås også elbilene med batterier i ulik størrelse. Jo større batteriet, desto lengre rekkevidde skal det kunne gi før det må lades. Samtidig øker også ladetiden jo større batteriet er.

En annen ting du må tenke på, er hvilken kapasitet ladestasjonen har, og hvor mye lading bilen tar imot. Ladestasjonene klassifiseres ut fra hvor mange kilowatt (kW) de leverer, mens kjøretøyene klassifiseres etter watt. I begge tilfeller går ladingen raskere jo høyere tallet er.

Lading av Honda e sett fra venstre side

SLIK FORSTÅR DU EFFEKTENE SOM LADESTASJONENE TILBYR:

Sakte lading.
Sakte lading. Sakte lading. Effekt: 3 kW Å lade en elbil med "utladet" batteri (enten hjemme eller ved en stasjon) ved sakte lading tar rundt åtte timer.
Sakte lading.
Sakte lading. Rask lading. Effekt: 6,6–22 kW Ved bruk av rask lading tar det tre til fire timer å lade helt opp et utladet elbil-batteri. Veggbokser til hjemmebruk og de fleste offentlige ladestasjoner er raske ladere.
Sakte lading.
Sakte lading. Hurtiglading. Effekt: 43–50 kW Ikke alle elbiler støtter hurtiglading, så sjekk dette før du kjøper bilen. Hvorfor er denne funksjonen viktig? Hvis du tenker å legge ut på en relativt lang kjøretur med elbil, vil en hurtiglader gi 80 prosent ladning på bare 30 minutter.

Er det enkelt å installere en ladestasjon hjemme?

Hvis du har mulighet til å parkere rett utenfor der du bor, vil det beste være å installere en såkalt veggboks.

Du kan da enkelt lade bilen når du er hjemme, slik at den er klar til neste kjøretur. Enkelte bilprodusenter dekker sågar differansen når du kjøper ny elbil.

GOD ETIKETTE VED LADESTASJONER

Vi har alle vært borti dem: søndagskjørerne, de som kjører midt på veien, de som tar opp flere parkeringsplasser og de som aldri bruker blinklys. Lignende egoistisk oppførsel kan man oppleve også ved offentlige ladestasjoner. Så husk: Vær grei og følg spillereglene!

OK-symbol GJØR DETTE: Følg med på bilens ladestatus Når batteriene i en elbil er ladet opp til 80 %, er det god skikk å koble fra bilen for å gjøre plass til neste elbil-sjåfør.
rød X IKKE GJØR DETTE: Legg beslag på en ladestasjon med en plugin-hybridbil Plugin-hybridbiler har motor, og kan fylles raskt på en bensinstasjon. Elbil-sjåfører er derimot helt avhengig av ladestasjoner for å komme seg noe sted. Unngå derfor å legge beslag på et ladepunkt hvis det er andre elbil-sjåfører som venter.
OK-symbol GJØR DETTE: Meld fra til nettverksoperatøren hvis det oppstår feil Meld fra til leverandøren ved å ringe telefonnummeret som står angitt på ladepunktet, eller bruk en app for feilrapportering. Bruk gjerne også en uavhengig kartleverandør som Charge Map eller Zap Map for å rapportere om driftsstatusen til en ladestasjon, slik at andre kan bruke denne informasjonen når de planlegger en kjøretur.
rød X IKKE GJØR DETTE: Koble fra bilen til noen annen Dette skal generelt ikke være mulig uansett, da ladekablene er sikret på plass når et kjøretøy er låst. Vent på tur, kontakt anleggseieren eller dra et annet sted.
OK-symbol GJØR DETTE: Tilby hjelp Ingen er født mester. Hvis du ser at noen sliter med å finne ut hvordan ladestasjonen fungerer, så spør om du kan hjelpe. Ville du ikke ønsket at noen gjorde det samme for deg, hvis det var du som strevde?
rød X IKKE GJØR DETTE: La ladekabelen ligge på bakken Sett på dekselet og legge kabelen tilbake i hylsteret. En kabel som ligger og slenger, kan medføre snublefare eller bli kjørt over.