Slik kjører du effektivt og miljøvennlig

3. februar 2023

Slik kjører du effektivt og miljøvennlig

Lær deg kjøreteknikken som kan gi 10-20 prosent lavere drivstofforbruk. Her er tolv triks som kan hjelpe deg å spare drivstoff, penger og miljøet.

Kjør med fremsyn
Lærer du å se litt lenger foran bilen i trafikken, kan du forutse mye av det som vil skje. Ser du at lyskrysset et par hundre meter foran blir rødt, kan du slippe foten helt av gassen og trille til krysset eller fotgjengerfeltet. Det samme kan du gjøre hvis du for eksempel vet at det er en rundkjøring lenger ned i veien. Bilen ruller lenger enn du tror. Dette gjelder hovedsakelig litt større, tyngre modeller, som Honda CR-V.

Kjør på høygir
Hvis du har en manuell girkasse, skift opp tidlig og kjør i så høyt gir som mulig. Jo høyere gir du kjører i og dermed lavere turtall, jo mer drivstoff kan du spare. Akselerasjon bruker drivstoff. Bytt gjerne fra andre til fjerde eller tredje til femte.

Kjør smart i bakker
Dra nytte av topografien. Hvis det er nedoverbakke, slipp gassen helt, da synker drivstofforbruket til null. Akselerer inn i en oppoverbakke for å unngå akselerasjon i bakken. Kjør med jevnt gasstrykk opp bakken. Har du god fart kan du bruke et høyt gir, som sparer drivstoff.

Kjør jevnt
Endringer i hastighet koster i form av større drivstofforbruk. Hold derfor et jevnt gasstrykk, og det gjør du enklest hvis du planlegger kjøringen. Unngå kraftig oppbremsing og rask akselerasjon.

Bruk ECON-modus
De fleste Honda-modeller er utstyrt med en ECON-modus for å gjøre bilen din så effektiv som mulig. Når du trykker på ECON-knappen, maksimeres bilens effektivitet ved å justere ulike parametere, for eksempel klimaanlegget.

Riktig lufttrykk i dekkene
Riktig dekktrykk er viktig for at bilen skal rulle uhindret på veiene og ha de riktige kjøreegenskapene. Din Honda har et anbefalt dekktrykk som du bør holde deg til. For lite lufttrykk i dekkene kan øke rullemotstanden og gi høyere drivstofforbruk.

Slutt å gå på tomgang
Unngå å la bilen stå på tomgang før du skal dra. Kjør umiddelbart slik at motoren raskt kommer opp i arbeidstemperatur. Tomgang er lite miljøvennlig. På nyere Honda-modeller er det tomgangsstopp-funksjon, som gjør at bilen automatisk slår av motoren når du står stille, for eksempel ved rødt lys eller en broåpning.

Skaff deg en motorvarmer
Hver kaldstart av bilen betyr økt drivstofforbruk og økte eksosutslipp. Ved hjelp av en motorvarmer sparer du drivstoff og motoren føles også bedre. Brukes med fordel når det er minusgrader, men fungerer også bra når det er noen plussgrader. Sett gjerne motorvarmeren på en timer slik at den ikke trekker unødvendig energi.

Ta vare på bilen
En godt vedlikeholdt bil bruker vanligvis mindre drivstoff. Les i bilens instruksjonsbok hvor ofte bilen skal ha service slik at du skifter olje, filter og tennplugger regelmessig.

Motorbrems
Motorbrems når det er mulig, for eksempel før veikryss, rundkjøringer og trafikklys. I en moderne bil slås drivstoffsystemet av når motoren bremser slik at det ikke forbrukes drivstoff. Hvis du har en hybrid- eller elbil, trykker du lett på bremsen for å starte den regenerative bremseprosessen som lader batteriet. Kraftig bremsing med bremsepedalen er bortkastet energi.

Senk farten
Hastigheten du holder har stor innvirkning på drivstofforbruket. Du sparer mye drivstoff hvis du for eksempel reduserer hastigheten fra 120 til 110 km/t. Du vinner ikke mange sekundene på å stresse, så hvis du ikke har det veldig travelt med å komme deg dit du skal – senk hastigheten og spar både miljø og penger.

Fjern unødvendig belastning
Fjern takboksen, sykkelstativet og takstativet når de ikke er i bruk. Da senker du bilens luftmotstand og dermed drivstofforbruket betydelig. Løft ut ting du har liggende i bagasjerommet på bilen og som du ikke trenger. Ekstra belastning betyr unødvendig vekt som forbruker drivstoff.

Nærmeste forhandler