Honda tilbake i F1 fra 2026

19. juni 2023

Honda tilbake i F1 fra 2026

Nye regler i Formel 1 skal gjøre racingsporten mer bærekraftig. Fra 2026 er Honda tilbake som motorleverandør til ett av F1-teamene.

Hvis du følger motorsportens eliteserie – Formel 1 – vet du sikkert at Honda avsluttet sin siste F1-satsing i 2021 ved å ta hjem verdensmestertittelen sammen med Red Bull Racing og førstefører Max Verstappen. Deretter annonserte Honda at de trakk seg ut av Formel 1 for i stedet å investere ressurser i å utvikle bærekraftige mobilitetsløsninger og nå karbonnøytralitet innen 2050. Etter at avgjørelsen var tatt, mottok Honda en forespørsel fra Red Bull Racing om teknisk støtte. Avtalen som er inngått rundt dette gjelder til og med 2025.

Tilbake til F1
I slutten av mai kunngjorde Honda Motors konsernsjef Toshihiro Mibe at Honda planlegger en retur til Formel 1 som motorleverandør fra og med 2026-sesongen. En dristig beslutning som markerer et vendepunkt for Honda og viser selskapets forpliktelse når det gjelder innovasjon, bærekraft og å skyve grensene for moderne kjøretøyteknologi.

Hvorfor denne returen tilbake til F1? Vel, F1 har som mål å bli karbonnøytral innen 2030, og fra 2026 vil nye regler tre i kraft. De nye F1-reglene medfører to store endringer som understreker sportens forpliktelse til en grønnere fremtid.

Mer strøm og nytt drivstoff
For det første vil betydningen av den elektriske motoren øke betydelig i bilens design. Den elektriske motoreffekten skal øke fra mindre enn 20 prosent til 50 prosent av bilens totale effekt. Dette representerer et stort skritt mot elektrifisering og forsterker F1s rolle som katalysator for utviklingen av elbil-teknologi.

For det andre vil bruken av 100% karbonnøytralt drivstoff være obligatorisk. Ved å innføre dette kravet sikrer F1 at hvert enkelt team aktivt bidrar til en renere og mer bærekraftig fremtid. Innføringen av disse reglene er helt i tråd med Hondas egen ambisjon om å oppnå karbonnøytralitet i alle sine virksomheter innen 2050.

Samarbeider med Aston Martin
Den andre store nyheten er at Honda vil samarbeide med team Aston Martin Aramco Cognizant Formula One. I dette samarbeidet vil Honda levere motorer som oppfyller de nye F1-forskriftene som skal tre i kraft i 2026. Ved å delta i F1 som motorleverandør, tar Honda sitt engasjement for innovasjon og bærekraft til neste nivå.

Det er et stort potensial for Honda i partnerskapet med Aston Martin og returen i Formel 1. Her finnes det muligheter til å utvikle teknologier og få kunnskap som kan påvirke Hondas fremtidige masseproduksjon av elektriske kjøretøy.