Enkle måter å være mer miljøvennlig på

Etter hvert som stadig flere prøver å redusere karbondioksidutslippene og bruke de dyrebare ressursene på en mer fornuftig måte, er det fort gjort å bli overveldet av presset om å "bli grønnere". Men hva innebærer det egentlig, og hvordan gjør du det?

Den gode nyheten er at miljøvennlig livsstil er mer oppnåelig enn noensinne. Og det trenger ikke alltid koste mye penger eller redusere gleden i hverdagen. Her er våre 10 beste tips til en grønnere livsstil.

DET STARTER HJEMME HOS DEG

REDUKSJON, GJENBRUK OG RESIRKULERING
Resirkulering er én av de mest åpenbare – og enkleste – måtene å være miljøvennlig på. Gjør det enkelt for deg selv ved å ha en avfallsbøtte både til restavfall og til resirkulering på kjøkkenet, badet og andre steder der det oppstår mye avfall. Papir og papp er enkelt å kildesortere, og dette er samtidig blant de mest verdifulle materialene å resirkulere. En kompakt kompostbinge er det plass til selv i den minste hagen. I den kan du lage gratis kompost eller jord av matrestene dine. Reduser matsvinnet ved å unngå å kjøpe for mye, og utnytt restene optimalt.

REDUSER HUSHOLDNINGENS UTSLIPP
Bruk kaldtvannsinnstillinger på vaskemaskinen for å redusere CO2-utslippet som er forbundet med produsere strøm til oppvarming av vann. Hvis du skal skifte ut et husholdningsapparat, velg da et med høy energieffektivitet – de fleste er i dag EU-merket med klasse A–G, der A er det beste. Det årlige energiforbruket er angitt i kWh (jo lavere desto bedre). Skift til energieffektive LED-pærer som tenner umiddelbart, og som varer mye lenger enn glødepærer og halogenpærer samtidig som de bruker langt mindre strøm.

BRUK FORNYBAR ENERGI
Skift til en strømleverandør som bruker fornybare energikilder til strømproduksjon, slik at du unngår fossilt brensel. Fornybar energi omfatter vannkraft, sol, vind og også noe som kalles anaerob nedbryting. Dette er en prosess der animalsk og vegetabilsk avfall behandles slik at metangass frigjøres – en gass som kan brennes. Det er flere leverandører av grønn energi enn noensinne, så det skal være mulig å finne én som oppfyller behovene dine. De store energiselskapene har etterhvert fått øynene opp for forbrukernes økende miljøbevissthet og tilbyr nå grønne strømpriser. Det har også kommet flere mindre leverandører til.

BEDRE ISOLERING
En fjerdedel av varmen i hjemmet ditt kan gå tapt gjennom taket, så du bør etterisolere til det som tilsvarer 270 mm mineralull. De fleste hus som er bygget etter 1920, er bygget med hule vegger, men det var først på 1990-tallet at isolering av hulrommene ble vanlig. Isoleringen blåses inn gjennom hull i veggen av et spesialfirma. Massive vegger og gulv kan også etterisoleres for å bidra ytterligere. Hvis hjemmet ditt ikke har doble vinduer, er det en gunstig oppgradering, selv om det kan være dyrt. En svært rimelig og effektiv måte å redusere strømregningen på er å tette steder med trekk.

Honda e som lader, sett skrått forfra

Prøv å pendle på en annen måte

For mange ble hjemmekontor regelen i 2020. Og fra et miljøperspektiv er det veldig gunstig: Energiforbruket reduseres, og det blir lavere utslipp. Hvis du jobber borte fra hjemmet, bør du vurdere forskjellige måter å pendle på som ikke belaster miljøet så mye. Kan du gå eller sykle i stedet for å kjøre? Mange europeiske myndigheter har innført tiltak som skal oppmuntre folk til å gå og sykle. Hvis du kjører, skal du holde bilen din i god stand – noe så enkelt som for lavt dekktrykk kan øke drivstofforbruket og gi tidlig slitasje, noe som fører til mer gummipartikkelforurensing.

Honda e på veien, sett skrått fra siden

BYTT TIL ELEKTRISK

Elektriske biler bruker mindre energi og slipper ut færre forurensende stoffer i løpet av levetiden enn bensin- eller dieselbiler. De øker sterkt i popularitet i takt med den voksende miljøbevisstheten, og etter hvert som teknologien forbedres, passer bilene bedre inn i folks hverdag.

  • REKKEVIDDE PÅ OPPTIL

    220 km

  • HURTIGLADING (DC 50 kW)

    Opptil 80 % på 31 min

FREMTIDEN LIGGER I LIVSSTILEN

SPIS MAT MED MINDRE FOTAVTRYKK
Spis lokalprodusert mat for å redusere mattransporten og de miljømessige konsekvensene av denne. Hjemmedyrket mat er det optimale, og selv om du ikke har tid eller plass til det, kan du enkelt dyrke velsmakende salatblader i urtepotter i vinduskarmen. Kjøp mat fra lokale produsenter når det er mulig. Og hold øye med bærekraftig emballasje som reduserer vekten og dermed energiforbruket ved transport – selv vin kan fås i papirflasker i dag.

HANDLE BÆREKRAFTIG
Se etter produkter som er laget for å kunne bli reparert i stedet for å bli kastet når de går i stykker – hvis en forhandler ikke kan gi deg råd om dette, går du til en annen som kan. Støtt produktmerker som reduserer emballasje til et minimum, og som velger bærekraftige og resirkulerbare alternativer når det er nødvendig, for å unngå engangsplast.

TA ET GRØNT STANDPUNKT
Grønn levemåte handler om å vise respekt for miljøet ved å få mest mulig ut av alle ressursene du bruker, og om å velge bærekraftige alternativer der det er mulig. Så tenk deg om når du skal handle. Resirkuler avfall, slik vi kan få mest mulig ut av de materialene vi bruker. Gi ting du ikke trenger videre til andre i stedet for kaste dem. Det å tenke grønt trenger ikke å være en kjedelig plikt – det kan til og med være moro. Som enkeltpersoner kan vi ikke endre verden, men hvis vi alle gjør det vi kan, vil det monne, og disse tipsene viser at det ikke trenger å være så vanskelig. Og den tiden og innsatsen du legger inn, er en investering i fremtiden – vår egen, barnas og planetens.