Hvordan velge din første familiebil

Den beste bilen for familien din er et allsidig verktøy som takler alt som møter dere i dagliglivet. Det er mange biler å velge mellom, men valgprosessen trenger ikke være overveldende – fordi alle svarene er her i familiebilkjøpsguiden vår. 

Hva er viktig med en familiebil?

En familiebil må gjøre mange ting bra. Den må ikke bare være bra å kjøre, den må ta vare på resten av familien også. Her er de viktigste tingene du bør se etter:

Sikkerhet – Du vil at familien din skal beskyttes, så se etter en bil som har god sikkerhetsscore og de nyeste sikkerhetsfunksjonene.

Praktisk – Du trenger plass til hele familien og alt dere trenger å ha med dere.

Bekvemmelighet – Se etter funksjoner som gjør familieturene enklere.

Overkommelig pris – Du må vurdere kjøpesum eller månedlig kostnad, samt kostnader til drivstoff, forsikring og vedlikehold.

Les videre for tips om hvordan dere får det beste innenfor alle disse områdene.

Skråvisning forfra av CR-V

Hvordan kan du velge en trygg bil for familien din?

De fleste familiebiler har en sikkerhetsvurdering fra den uavhengige Euro NCAP-organisasjonen. Biler med femstjerners vurdering, som Honda Jazz og CR-V, er de sikreste i sin klasse. Euro NCAP tester biler kontinuerlig, og de nyeste testene er tøffere enn de tidligere, så du kan ikke sammenligne nylige tester direkte med de eldre.

Alle Honda-biler har Honda SENSING, en pakke med avanserte funksjoner som forbedrer sikkerheten for alle, og som gjør kjøringen mer komfortabel og praktisk.

Kjørefeltassistent – Et kamera oppdager veioppmerking, og hvis bilen beveger seg ut av kjørefeltet, styrer systemet den varsomt tilbake.

Adaptiv cruisekontroll – Ved hjelp av sensorer som oppdager posisjonen og hastigheten til kjøretøyene fremover, avpasser den adaptive cruisekontrollen bilens hastighet til trafikken, noe som reduserer førertretthet på lange turer.

Kollisjonsminimerende bremsesystem – Dette systemet oppdager en truende kollisjon. Det avgis et varselssignal, og hvis føreren er distrahert og ikke reagerer, aktiveres bremsene automatisk for å få bilen til å stoppe. Forskning utført av EuroNCAP og partnerne deres konkluderte med at disse systemene reduserte kollisjoner i den virkelige verden med 38%.

Blindsonevarsling (BSI) – Sensorer på hver side av bilen advarer om objekter som ikke er synlige for føreren. Dette er spesielt nyttig når du bytter kjørefelt.

Overvåkingssystem for kryssende trafikk – Varsler føreren om kryssende trafikk ved rygging ut av et parkeringsfelt.

Oppmerksomhetsmonitor – Denne registrerer når førerens årvåkenhet faller og viser en «ta en pause»-melding.

Innvendig plass i CR-V

Hva gjør en familiebil mer praktisk?

Mer plass er ikke alltid svaret – smart design, som i den nye Honda Jazz, kan utgjøre forskjellen mellom en bil som takler alt familielivet utsetter den for, og en som sliter med å mestre situasjonen.

Se etter funksjoner som disse:

Magic seats – De "magiske" setene i Honda Jazz og HR-V tilbyr uovertruffen allsidighet. De kan foldes flate for å gi plass til store objekter, eller du kan vippe opp sittedelen av setet akkurat som med kinoseter, og skape massevis av bagasjeplass du kan nå gjennom bakdørene.

Bagasjerom – Ikke bare sammenlign antall liter som er oppgitt i de tekniske spesifikasjonene. Formen er også viktig, (jo enklere og mer firkantet, desto bedre) og se etter en bakluke med lav innlastingshøyde, noe som gjør lasting og lossing enklere.

Oppbevaring i kupeen – Se etter lommer i dørene og oppbevaringsrom inne i bilen som kan holde alle småtingene du trenger hver dag, på plass.

Dører som kan åpnes helt – Det spiller ingen rolle hvor mye plass det er innvendig hvis det er vanskelig å komme inn. Biler som Honda Jazz og CR-V har bakdører som kan åpnes 90 grader, noe som gir utmerket tilgang. Dette er en funksjon som gjør det mye enklere å få et barnesete inn og ut, eller å nå inn for å sjekke at barna er ordentlig festet.

Overflater som er lette å rengjøre – Se etter et interiør som er enkelt å holde rent. Mørkere farger skjuler som regel gjenstridige flekker bedre, og det er lettere å tørke opp søl fra skinnseter enn stoff.

Kvinne som laster inn i bagasjerommet

Hvilke familiebilfunksjoner gjør livet enklere?

En god familiebil gjør hver reise enklere og mindre stressende. Her er noen funksjoner som kan bidra:

Parkeringsassistent – Parkering kan være stressende når bilen din er full av høylytte, utålmodige barn. Med parkeringsassistenten kontrollerer du bilens hastighet, og den styrer seg selv automatisk.

Elektrisk bakluke – Når du har hendene fulle med å holde på handleposer, barna og hunden, gjør en elektrisk bakluke livet så mye enklere. Den aktiveres ved å plassere en fot under baksiden av bilen. Den elektriske bakluken på Honda CR-V har programmerbar høyde og kan stoppes i hvilken som helst posisjon – perfekt for parkeringshus med lave tak.

Smarttelefonintegrering – Se etter biler som kan koble til telefonen din for å aktivere internettbaserte tjenester som trafikkinformasjon og for å la passasjerene surfe på nettet. Android Auto og Apple CarPlay gjør at telefonapper kan fungere via dashbordskjermen. USB-porter på baksiden lader barnas mobile enheter.

Skråvisning forfra av CR-V som kjører i byen

Hvordan du kan gjøre kjøpet av familiebilen overkommelig

Bestem deg for et budsjett for bilen helt i starten. Vil du betale alt på en gang eller bruke en finansieringsordning hvor du betaler månedlige avdrag? Ta med kostnaden til forsikring (prissammenligninger på nettet gir deg et estimat), drivstoff og vedlikehold.

Hybridbiler kan spare deg for penger fordi de er mer effektive: De gjenvinner energi som ellers går tapt under bremsing, og gjenbruker den senere. På grunn av dette tilbyr de bedre drivstofføkonomi og lavere CO2-utslipp. Det er bra for lommeboken din og også gode nyheter for miljøet.

Hvilke andre tips og triks kan bidra til at du gjør det beste valget?

Planlegg for fremtiden – Voksende barn eller familieforøkning kan kreve mer plass. Tenk over hvordan behovene dine kan endre seg i løpet av de neste årene.

Prøvekjøring – Ta bilen på en kjøretur for å få følelsen av den før du kjøper. Ta med barna og se om de er komfortable. Hvis du trenger å reise med større gjenstander som barneseter og barnevogner, ta dem med deg også, og se hvor godt de passer inn i bilen.