Slik rengjør og desinfiserer du bilen din

Regelmessig håndvask og mer grundig rengjøring har blitt en del av den nye normalen det siste året eller så, men når gjorde du sist interiøret av bilen grundig rent?

Selv om sjansene for å pådra seg covid-19 fra en forurenset overflate ser ut til å være liten, er det fortsatt mulig, og andre virus – som influensa – overføres ofte på den måten. Å holde bilens interiør rent er derfor et viktig helseforebyggende tiltak, spesielt hvis bilen blir brukt av mer enn én person.

Det er lurt å rengjøre interiøret før en annen sjåfør eller passasjerer bruker bilen, og etter at noen som har utviklet symptomer, har vært inne i den.

Slik kan du holde deg trygg gjennom å rengjøre og desinfisere bilen.

Grunnleggende rengjøring

Skal et desinfeksjonsmiddel virke, må det komme i direkte kontakt med viruset. Støv og smuss kan forhindre dette, så det første rengjøringstrinnet er å fjerne all synlig skitt. Tørk støv av dashbord og dører med en tørr og ren mikrofiberklut. Vær nøye med å nå inn i fordypninger og hjørner i interiøret. Bruk deretter en støvsuger på seter, midtkonsoll og tepper. Fjern gulvmatter (se opp for plastklips som holder dem på plass), slik at du kan komme til smuss som samler seg rundt kantene. Håndholdte støvsugere drevet av batterier eller fra bilens 12 V-kontakt er praktiske, men den ekstra sugeevnen til en kraftigere støvsuger kan komme godt med.

Hva trenger desinfiseres?

Tørk over alt som sjåføren eller passasjerene kan ha berørt, pluss alle områder som kan fange dråper fra host og nys. Det kan være lurt å lage en liste over ting som trenger rengjøring, og å arbeide seg metodisk gjennom den, slik at du ikke overser noe:

Parts to clean

Hvilke rengjøringsmidler bør jeg bruke?

Vi anbefaler at du lar være å bruke blekemiddel eller rensemidler, da de kan inneholde ammoniakk. De kommer trolig til å ta knekken på alle uønskede mikroorganismer innvendig, men kan fort skade eller misfarge overflater.

En løsning med mild såpe og varmt vann kan være effektiv for å fjerne skitt og drepe bakterier og virus. Skinnseter trenger mer spesialpleie: Bruk et rengjøringsmiddel som er spesiallaget for skinn, og påfør lærbehandlingsmiddel etterpå.

Mikrofiberkluter fjerner støv og rusk svært effektivt når de brukes tørre eller fuktet, og de kan brukes sammen med de fleste rengjøringsløsninger. Vask i en vaskemaskin etter bruk, men unngå bruk av tøymykner.

Du kan nå kjøpe spesiallagede luftrensemidler som desinfiserer bilen din – du starter motoren, setter klimaanlegget i resirkuleringsmodus, trykker deretter på knappen på boksen, og lukker døren helt til boksen er tømt og desinfeksjonsmiddelet har fylt interiøret med tåke. Men interiøret må fortsatt være rent for at disse midlene skal virke effektivt.

Uansett hvilken metode du velger, bør du bruke engangshansker og unngå å berøre ansiktet eller øynene mens du arbeider. Ta av og kast hanskene først etter at du er ferdig med rengjøringen og har ryddet bort flasker, skitne kluter og så videre. Hvis du gjør en bil ren etter at en passasjer har utviklet symptomer på covid-19, kan det være lurt å bruke maske og briller. Vask hendene etter at du er ferdig med rengjøringen.

Smarte rengjøringstriks

Når du bruker en rengjøringsvæske på et bilinteriør – enten det er en rengjøringsløsning eller bare såpe og vann – er det viktig å unngå at interiøret blir for vått. Hvis du har på for mye rengjøringsløsning, risikerer du ikke bare at interiøret kommer til å trenge lang tid på å tørke, men også at betjeningsinstrumentene kan bli glatte, og at det kan oppstå problemer i de elektroniske systemene. Den beste fremgangsmåten er å påføre væsken på rengjøringskluten du bruker, i stedet for direkte på bilen. På den måten har du nok løsning til å gjøre jobben uten å ha på for mye.

Når du rengjør innsiden av en frontrute, kan det være vanskelig å komme til den nederste delen, der ruten møter dashbordet. Trikset til profesjonelle bilrengjørere er å snu seg bort fra frontruten, strekke ut hånden bak seg med håndflaten vendt oppover og deretter bruke rengjøringskluten på glasset. Med denne metoden kan du nå helt ned til bunnen av frontruten.

Det kan være vanskelig å få støv ut av de små fordypningene rundt ventiler og brytere, men det finnes en enkel løsning. Bruk en ren, tørr pensel til å børste bort støvet. Inngrodd smuss på teksturerte overflater på dashbord og gripehåndtak kan du fjerne ved å skrubbe med en gammel tannbørste.

Få profesjonell hjelp

Fagfolk som bilforhandlere og bilutleiefirmaer bruker desinfiseringsmaskiner som behandler alle deler av interiøret med ozon eller kjemiske biocider. Spesialselskaper og noen bilforhandlere tilbyr nå desinfiseringstjenester for kjøretøyer, hvis du ikke vil gjøre jobben selv.

* Det ovennevnte er en anbefaling, og resultatene kan avhenge av eksisterende forhold og andre faktorer.