En forhandlers gode råd om hvordan du velger riktig bilmodell

8. februar 2024

En forhandlers gode råd om hvordan du velger riktig bilmodell

Vi snakker med Christoffer Hortlund, daglig leder for Autopunkten som er forhandler av Honda i Stockholm.

Hva skal man tenke på når man ser på bilmodell?
Gå alltid ut fra dine behov som bileier. Hvordan ser familiesituasjonen ut? Er du alene, eller er dere et par i pensjonsalderen eller kanskje en barnefamilie? Hvor mange i familien skal bruke bilen, og til hva? Vi går alltid nøye igjennom behovet med kjøperen, vi vil at du som kunde skal være fornøyd lenge. Derfor skal man kjøpe riktig bil.

Mange som kjøper bil i dag, vil ha noe billig, men det samsvarer kanskje ikke alltid med behovene. Da er det vår oppgave å forklare det som kan bli en akilleshæl med den modellen. Kjøper man for billig, blir bilen som regel for liten for behovet. Og da trives man ikke med bilen og må bytte for tidlig, noe som gjør at man taper penger på bilhandelen.

Hvilke kriterier er viktigst, uansett hvor stor lommeboken er?
Plassen er viktigst. Hvor mye plass man trenger, kommer an på deg som kunde. Er dere en barnefamilie eller et eldre par? Bagasjerommet er viktig, men mange har tendens til å legge for stor vekt ved det. Det kommer nok av at vi i Sverige er vant til å kjøpe kombimodeller. Men trenger du en stor bil for eventuelt å kunne kjøre en vaskemaskin hvert tiende år?

Vi vil at kunden skal ha en så liten bil som mulig som samtidig passer nøyaktig til behovene. Noen kunder synes utseendet er viktigst. For andre er funksjonene viktige. Er du eldre, er det lurt å kjøpe bil med høy sittehøyde, slik at du kommer lett inn og ut av bilen.

Det er en ganske kompleks behovsanalyse som må til.

Er det lurt å gå ut fra et visst budsjett man kan tenke seg å bruke på en bil?
Vi spør gjerne: Hva har du tenkt at bilen skal koste? De fleste har god kontroll og har allerede lett etter informasjon på nettet. Da har man noe å gå ut fra. Det viktigste er at man ikke ser på for mange forskjellige biler. Da blir det umulig å bestemme seg. Deretter kan man naturligvis legge til tilbehør.

De fleste har regnet for lavt på hva en ny bil koster. Siden Honda produserer kvalitetsprodukter, kan man beholde bilen lenge. Når man senere skal bytte etter noen år, kan det bli en stor kløft. Bilene er blitt dyrere i dag enn for seks–sju år siden på grunn av inflasjon, komponentmangel, høyere fraktkostnader, den lave kronekursen, og fordi biler med hybridteknologi og elbiler er dyrere å produsere enn en tradisjonell bil med forbrenningsmotor. Men en Honda er billig å eie over tid.

Hva kan du som forhandler hjelpe til med?
Å stille spørsmål. Det viktigste spørsmålet er hvordan man vil bruke bilen over et år. Brukes den mest til jobbpendling, korte reiser for å hente og kjøre barn, kjøre og handle osv.? Vær fornuftig. Kjøp ikke bil for de enkeltstående tilfellene, som en fjelltur annethvert år, men det man bruker bilen til 90 prosent av året, det er mest økonomisk.

Mange tror for eksempel at de må ha firehjulsdrift når de i virkeligheten bruker dette én eller to dager om året. Noen trenger det absolutt. Det viktigste der er en høy bil med god bakkeklaring slik at man kommer over snøfonder osv. En moderne tohjulsdrevet bil med gode vinterhjul kommer langt takket være bilens moderne hjelpesystemer.

Hva skal man ha gjort før man kommer inn i bilhallen?
Du bør ha gjort deg opp en rimelig oppfatning av hva du kjører i i dag, og hva du mangler. Du bør ha regnet på verdien på din eksisterende bil i tilfelle du tenker deg et innbytte.

Hvis man sjekker for mye på nettet, kan det skape større forvirring enn hjelp. Det brukes mange forkortelser og begreper på nettet som kan forvirre. Honda har ferdige nivåer som allerede fra starten har et godt utstyrsnivå, noe som også gjelder våre innstegsmodeller. Tenk på hva du savner i din nåværende bil.

Hvordan ser andrehåndsmarkedet ut for Honda?
Honda står seg veldig bra. Når man finansierer biler med restverdi, pleier man å regne en mal på ca. 50 prosents verdi på tre år, det vil si halv verdi, men for Honda er den virkelige restverdien opp mot 70 prosent. Det er takket være kvaliteten og driftssikkerheten. Man får så godt betalt for sin gamle bil sammenlignet med mange andre merker.

Nærmeste forhandler