Åtte tips om vinterdekk

9. november 2021

Åtte tips om vinterdekk

Fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag* er det krav om å ha vinterdekk, minimum 3 millimeter mønsterdybde, i Norge. Du velger selv om du vil ha pigg- eller piggfrie dekk. Med riktige dekk får du bedre veigrep og optimal bremseevne. Her er åtte tips du bør huske på når du bytter til vinterdekk.

*Dersom det er nødvendig for å sikre tilstrekkelig veigrep, må bilen ha vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende – også utenfor denne tidsperioden.

1. Sommer- og vinterdekk har ulike gummiblandinger som passer for ulike temperaturer. Når temperaturen synker, stivner gummien i sommerdekkene og da blir ytelsen dårligere. Derfor er det ikke mulig å kjøre med samme type dekk hele året dersom man ønsker å opprettholde god kjøresikkerhet.

Riktig mønsterdybde er alfa og omega. Dekkene dine må ha en mønsterdybde på minst 1,6 mm på sommertid og minst 3 mm på vintertid.

3. Det kan føles opplagt, men bytt til vinterdekk på alle fire hjul. Fordi gummien i dekkene virker annerledes, kan det oppstå en farlig situasjon hvis to av bilens fire hjul fortsatt er sommerdekk.

4. Dekkene eldes, så sjekk hvor gamle dekkene dine er. Selv om de ikke ser slitte ut, kan gummien ha eldet så mye at det har en negativ effekt på ytelsen. Sjekk gjerne på slutten av sesongen hvor mye dekkene er slitt slik at du er forberedt på å kjøpe nye til neste vintersesong.

5. Felger og dekk skal passe sammen og ha samme dimensjoner. Ellers kan det påvirke veigrepet. I tillegg anbefaler Honda visse størrelser som passer til hver Honda-modell. Sjekk med ditt Honda-verksted hvis du er usikker på hva som fungerer best for din bil.

6. Kjører du mye på snø og isete veier, er det lurt å velge piggdekk for optimalt veigrep. Bor du der det sjelden er snø og is anbefales piggfrie dekk. Kjøring med piggdekk på asfalt sliter unødvendig på både pigger og veimateriell.

7. En annen ting å huske på er å sjekke dekktrykket. Når det blir kaldere synker dekktrykket med ca 0,1 bar for hvert temperaturfall på 10 grader. For lavt dekktrykk øker drivstofforbruket og dekkene slites mer.

Bestill time for hjulskifte hos ditt nærmeste autoriserte Honda-verksted så kan du reise trygt og sikkert i vinter!

Til nærmeste forhandler