Slik får du is- og duggfrie bilruter

7. februar 2024

Slik får du is- og duggfrie bilruter

Her får du tolv gode råd som hjelper deg å få bort is og dugg fra bilens ruter.

Vintermorgen med kald, frisk luft, knirkende snø under føttene og et hvitkledt landskap. Så herlig – men ikke riktig like morsomt når du oppdager et tykt islag på bilrutene når du allerede er litt sen til jobben. Men det finnes ganske enkle ting du kan gjøre for å få vekk is og dugg på bilrutene.

1. Bruk isløser. Spray de isdekte rutene med isfjerningsmiddel eller såkalt isløser. Det kan kjøpes på bensinstasjoner, bilpleiebutikker eller på nettet. Du kan også blande din egen variant ved å ta to tredjedeler konsentrert spylervæske og en tredjedel vann i en sprayflaske.

2. God isskrape. Sørg for å ha en god isskrape i bilen, og skrap hele frontruten og alle ruter rundt bilen, slik at du har god sikt. Har du en større bil, for eksempel en SUV, er det lurt å skaffe en isskrape med langt skaft – det finnes også med teleskopskaft – slik at du når over hele frontruten. Bytt gjerne isskrape i løpet av året. Gamle skraper som er mye brukt, blir etter hvert litt sløve.

3. Bruk klimaanlegget. Slå på klimaanlegget i bilen, og bruk bilens funksjoner som gjør at luften rettes mot frontruten, og at varmetrådene i bakruten settes i gang. Da går det raskt å få bort både is og dugg fra rutene.

4. Vær forberedt. Legg inn snøbørste og isskrape i bilen allerede på høsten – hvis de ikke allerede oppbevares der permanent. Den første frosten eller det første snøfallet pleier å komme som en overraskelse. Andre ting som er lurt å ha i bilen om vinteren, er en liten snøskuffe, varme tepper og en eller annen form for mellommåltid. I tilfelle du skulle bli sittende bom fast i trafikken, er det gull verdt – det blir raskt kaldt i en avslått bil vinterstid.

5. Installer kupévarmer. Med en kupévarmer montert i bilen kan du stille inn varmen på forhånd, slik at bilen er varm og rutene isfrie om morgenen. Enda enklere er det jo å parkere bilen i en garasje.

6. Riktig bilmodell. Velg bilmodell med riktige funksjoner. For eksempel har CR-V plug-in et oppvarmet område på frontruten.

7. Vask på innsiden. Vask rutene på innsiden, særlig frontruten. Det er et lurt knep for at du skal slippe dugg på ruten om vinteren. Ofte sitter smussen som forstyrrer sikten, på innsiden i stedet for på utsiden. Spray middelet på fillen – ikke på ruten – og tørk.

8. Ta vare på gummilistene. Vask bort grus og annet løst som samles rundt gummilistene. Smussen kan samle fukt og gnage på metallet. Behandle deretter gummilistene med silikon. Da reduserer du risikoen for at dørene fryser fast, og at det lekker inn fukt som kan danne dugg.

9. Velfylt med spylervæske. Fyll på med spylervæske. Påse at den har tilstrekkelig med frostvæske for de temperaturene bilen kan tenkes å kjøres i. Kjøp konsentrert spylervæske og bland selv, så sparer du penger sammenlignet med å kjøpe ferdigblandet væske.

10. Beskytt frontruten. Legg på forhånd en rutebeskyttelse, et teppe eller en papplate på frontruten. Pass på at materialet ikke kan skade bilen eller fryse fast.

11. Bytt til gummimatter. Bruk gummimatter i bilen om vinteren. Tekstilmatter blir raskt bløte og holder igjen fukten, som deretter skaper dugg på rutene. Hvis du får med deg snø inn i bilen, øker risikoen for dugg på rutene når den smelter. Et godt råd er også å holde gummimattene tørre.

12. Parker i garasje. Den beste måten å slippe dugg på er jo å oppbevare bilen i garasje eller bruke kupévarmer.

Husk å børste av snøen fra taket også. Det er faktisk ulovlig og kan gi bøter. Snø og is kan sammenlignes med last, og dermed regnes det som usikret last, nesten som å ha et par vesker på taket som ikke sitter fast! Hvis du bremser, kan hele snødekket havne på frontruten og skygge for utsikten. Snøen kan også blåse av og havne på biler bak deg og forårsake ulykker.