ER EN HYBRID BEDRE FOR MILJØET?

For den som kjøper en ny bil, er det ett spørsmål som kan være vanskelig å svare på: Hva er miljøpåvirkningen av en hybridbil sammenlignet med en vanlig bensin- eller dieselbil?

Mange av oss kan forstå at en full hybrid, som ikke trenger å bli ladet fra strømnettet, gir fordeler over en vanlig bensin- eller dieselbil.

Bilen kan kjøres i elektrisk modus med nesten null utslipp. Det er jo bra i trafikkerte bymiljøer og faktisk i alle miljøer. Og fordi batteriet i en hybrid kan lades når bilen bremser, kan den elektriske motoren drive bilen under visse forhold, noe som gjør den til en effektiv løsning. Men hvor mye mindre miljøpåvirkning har en hybridbil enn en sammenlignbar bensin- eller dieselbil?

Les videre for å finne det ut.

Sjekk bilens miljøavtrykk

Ikke alle bilkjøpere er klar over at det er relativt enkelt å sjekke miljøavtrykket til en ny bil. I Europa må bilprodusentene sende inn alle modeller for sertifisering for at de skal bli godkjent for salg.

Det utføres to tester: WLTP-testen (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure), som suppleres med en vurdering fra RED-testen (Real Driving Emissions). Formålet med begge testene er å sikre at bilens miljøegenskaper oppfyller minstekravene som er fastsatt av EU.

Denne uavhengige evalueringen registrerer drivstofføkonomi, CO2-utslipp, nitrogenoksid (NOx) og partikler (PM) for hvert nye kjøretøy, slik at forbrukerne kan sammenligne effektiviteten til ulike merker og modeller. Bilprodusentene publiserer disse tallene på nettet og i brosjyrene for modellene sine, og uavhengige medier, som nettsteder om bilkjøp, deler også dataene.

Tallene som de fleste bilkjøpere er interesserte i, er drivstofføkonomi, vanligvis uttrykt som «kombinert» km per liter, og CO2-utslippene, da sistnevnte ikke bare viser bilens miljømessige fotavtrykk, men også påvirker bilens veiavgift og skattlegging av firmabiler.

Honda CR-V Hybrid i gatemiljø, sett bakfra

Sammenlign likeverdige biltyper

Hvis du trenger en stor familiebil, f.eks. en stor SUV med god plass til fem personer og bagasjerom som er stort nok til familiens hund og alt annet dere skal ha med, ville det være misvisende å studere bilens miljødata og sammenligne dem med en mye mindre bil som ville tvinge alle slags kompromisser på deg og passasjerene.

Hondas hybrider i tall

Honda tilbyr to hybridbiler, CR-V og Jazz.

Bil
Modell
Drivstofføkonomi
Utslipp
Finn ut mer
Honda CR-V Hybrid

CR-V

Fra 6,6 l/100 km
Fra 151 g/km CO2
Honda Jazz Crosstar og Honda Jazz sett skrått forfra

Jazz og Jazz Crosstar

Fra 4,5 l/100 km
Fra 102 g/km CO2

Hybrider driver fremtiden

Honda har allerede forpliktet seg til elektriske drivlinjer. Det var opprinnelig planlagt til 2025, men i fjor begynte Honda å fremskynde sin elektriske visjon om å kunne tilby alle europeiske bilmodeller med elektrisk drivlinje i 2022. Sammen med den helt nye Jazz og Honda e blir ytterligere fire elektriske modeller også lansert på det europeiske markedet de neste tre årene. Dette omfatter nok en batterielektrisk bil og en rekke hybridmodeller.

Honda Hybrid-serien
Honda Hybrid-serien Dette skiftet til elektrifisering vil endre modellutvalget vårt betydelig. Vår tomotors hybridteknologi blir spredt til hele modellutvalget, og vi kommer til å lansere flere batterielektriske produkter. Tom Gardner, Senior Vice President for Honda Motor Europe