Racing er grunnlaget for smart hybridsystem i nye Jazz

Kunnskap fra Hondas satsing på Formel 1 videreføres i nye Honda Jazz.

15. juni 2020

Nye Jazz bruker avansert hybridteknologi som er utviklet for Hondas racerbiler som brukes i Formel 1. Systemet gjenvinner energien som skapes av bremser og eksos på en smart måte for å generere ekstra kraft under akselerasjon og for å redusere forsinkelsen for turboen. Under Formel 1-løpene evaluerer og endrer Hondas ingeniører energimengden som gjenvinnes og distribueres av hybridsystemet for å sikre optimal ytelse.

Hybridsystemet e:HEV, som brukes i nye Jazz, er basert på teknologien som er utviklet for Formel 1. Systemet gjenvinner energi og bruker den til å lade batteriet og støtte motorens effekt for å øke ytelsen, bytte sømløst mellom kjøremoduser og gi maksimal effektivitet. Det er nyutviklet for Jazz, og det består av to kompakte, kraftige elmotorer som er koblet til en 1,5-liters DOHC i-VTEC bensinmotor, et litium-ionbatteri og en innovativ girkasse med direkte overføring via en intelligent kraftenhet. Sammen gir de myk og direkte respons for en behagelig kjøreopplevelse, samtidig som drivstoffeffektiviteten maksimeres.

Hybridsystemet veksler sømløst mellom tre kjøremoduser: elektrisk drift, hybriddrift eller motordrift. I de fleste situasjoner brukes det elektrisk drift og hybriddrift ved bykjøring. På motorvei brukes motordriften supplert med ekstra effektøkning fra den elektriske motoren for rask akselerasjon ved for eksempel forbikjøring.

I hybridmodus kan overskuddsenergi fra bensinmotoren brukes til å lade batteriet via generatoren. Elektrisk drift brukes når bilen bremses, og da brukes energien via det regenerative bremsesystemet for å lade batteriet.

Isteden for en tradisjonell girkasse har Jazz en nyutviklet elektronisk girkasse av typen kontinuerlig variabel girkasse (eCVT) med direktedrift.

Siden Honda fortsatt konkurrerer i Formel 1, arbeider selskapets ingeniører på høygir – til fordel for alle bilmodellene Honda produserer. Honda begynte å konkurrere allerede i 1958 og har vunnet totalt 74 mesterskap og seks produsenttitler på elitenivået.

 

Mer om jazz