Åtte tips for sikker vinterkjøring

3. november 2022

Åtte tips for sikker vinterkjøring

Om vinteren kan det være ekstra skummelt å kjøre når det er hålke, is og snø. Vi har samlet våre beste tips for sikker kjøring om vinteren.

Bytt til vinterdekk i god tid. Sjekk dekkene på forhånd om høsten for å sikre at de fortsatt har god mønsterdybde slik at de har god bremseevne. Piggdekk kan brukes i Norge fra 1. november og til og med første søndag etter 2. påskedag. I fylkene Nordland, Troms og Finnmark kan det brukes piggdekk fra 16. oktober til og med 30. april. Det er ingen datobegrensninger for piggfrie vinterdekk.

Vinterutstyr i bilen. Husk å ha riktig utstyr inne i bilen: slepetau, varseltrekant, refleksvest, lommelykt, spade, varme klær eller tepper og førstehjelpsskrin.

Hold avstand. På snødekte eller isete veier trenger du en betydelig lengre bremselengde enn normalt, så hold god avstand til annen trafikk. Et enkelt, men effektivt tips er at du skal kunne stoppe innenfor avstanden du kan se. Selv ved regn kan det hende du må øke avstanden til bilen foran betraktelig da sikten blir svekket av regnsprut og våte, blanke veibaner.

Bruk et høyt gir. Når du kjører på flatt underlag, bruk et høyt gir og lavt motorturtall for å få best mulig grep. Kjør sakte i svinger og unngå brå styrebevegelser som kan føre til at bilen mister grepet. Hvis det er veldig glatt eller isete og du kjører en bil med manuell girkasse, start i andre gir for å gi dekkene bedre grep.

Brems på rett strekning. Ved å bremse på en rett veistrekning unngår du risikoen for å miste kontrollen over bilen. Under glatte forhold er det mer sannsynlig at bilen din sklir hvis du bremser mens du svinger. Kjører du bil med manuelt gir, gir ned og brems med motoren, da vil du redusere hastigheten uten å måtte trykke hardt på bremsen.

Vær forsiktig med svart is. En av de verste farene når du kjører om vinteren er svart is fordi det bare ser ut som en våt vei. Hvis du skulle få sladd på bilen, se mot punktet der du ønsker å være. Hold hendene på rattet og sving inn i sladden - hvis bakdelen av bilen overstyrer til høyre, så sving til høyre.

Strekninger hvor det lett blir glatt. Noen steder er det lettere å skli. Dette gjelder for eksempel på og inntil bruer, skyggefulle deler av veibanen, i daler, i områder nær innsjøer og vassdrag og i åpne landskap hvor vinden polerer veibanen.

Kjør forsiktig. Et rent generelt tips er selvsagt å kjøre roligere og forsiktigere, og i lavere hastighet når det er kaldt, regn, glatt, isete eller snø enn når det er tørt og varm veibane. Juster hastighet og kjøring etter værforholdene. Bare fordi det står 100 på veiskiltet betyr ikke det at du kan holde den hastigheten om vinteren.

Kilder: Honda, det svenske Civilförsvarsförbundet