Honda e i gate med bygninger i bakgrunnen

VIKTIGE FAKTA OM ELBILER

Les mer om den stille revolusjonen som er like om hjørnet

NYE KAPASITETER

Elbiler som strømkilde for husholdninger – eller det offentlige strømnettet

Antall elbiler på veiene er forventet å øke frem til 2030, og da gjelder det å finne på noe lurt for å unngå at det offentlige strømnettet overbelastes. Dette lure er smart lading. Et intelligent strømnettverk som sikrer at flertallet av bilene lades utenom høybelastningsperiodene, slik at nettet ikke overbelastes

I fremtiden vil overskytende ladning fra bilbatteriet kunne føres tilbake til strømnettet ved behov eller brukes til å sikre strømforsyningen i en bolig. Batteriet lades deretter til neste gang du skal bruke bilen – uten at du selv trenger å løfte en finger.

LADEALTERNATIVER

Gjør deg klar til superladning

Allerede i dag slipper du å vente lenge på at bilbatteriet skal lades opp når du er på lengre reiser. I fremtiden vil det imidlertid gå enda kjappere.

Akkurat som bredbåndshastighetene bare øker, utvikles det nå kraftige ladepunkt med en kapasitet på opptil 350 kW. Sammenlignet med hurtigladepunktene på 50 kW som er vanlige i dag, kan du dermed se frem til særdeles korte ladetider.

Grafikk av ladeprosessen i batteriet

MILJØVENNLIG OG ØKONOMISK

Honda sett skrått bakfra med bygning med glassfasade i bakgrunnen

Bensin eller diesel står for en betraktelig del av kostnadene knyttet til bilhold. Ifølge beregninger fra 2019 koster bensin ca. kr 10,50 pr. mil mens strømkostnadene kommer på litt over kr. 2,50- pr. mil, avhengig av strømleverandøren.

Med en gjennomsnittlig kjørelengde på 10 000 km per år tilsvarer det kr. 875 pr. måned i bensinkostnader kontra kr. 208 i måneden i strømkostnader. Det er mye penger spart. (Data fra 2019)

Servicekostnadene er overraskende rimelige

Rutineservice er billigere på en elbil enn på en bensin- eller dieselbil. Dette skyldes først og fremst at det ikke er nødvendig å skifte motorolje. Vanlig service er dermed både raskere og billigere unnagjort, så dette er vinn-vinn for deg.