VÅR NYE ELEKTRISKE BIL

En ny måte å kjøre på bringer med seg både ny terminologi og teknologi. For å hjelpe deg med å bli mer kjent med elektrifisering, har vi samlet denne ordlisten som gjelder spesielt for elektriske biler og enkelte hybridbiler.

Honda Sports EV-konsept sett forfra.

Kjøretøytyper

Elektrisk batteridrevet kjøretøy (BEV) og elektrisk kjøretøy (EV)

På samme måte som vår elbil og Sports EV konseptbiler vist på Tokyo Motor Show, refererer uttrykkene EV og BEV kun til rene elektriske kjøretøy som drives av en elektrisk motor og mottar elektrisitet fra litiumionbatterier.

Innpluggbart elektrisk hybridkjøretøy (PHEV)

En bil som kombinerer en tradisjonell forbrenningsmotor og et oppladbart batteri. Dette gjør det mulig enten å kjøre på ren elektrisitet, over lengre avstand med bensinmotor, eller med en kombinasjon av bensin- og elmotorer.

Innpluggbart kjøretøy (PiV)

Dette er et overordnet uttrykk for enhver bil med en stikkontakt for lading av litiumionbatterier – inkludert batteridrevne kjøretøy og innpluggbare hybridelektriske kjøretøy.

EV med utvidet rekkevidde

En elektrisk bil med en liten bensingenerator installert, som bare brukes til å lade batteriene når batterinivået blir lavt. Disse små bensinmotorene er ikke konstruert for å drive kjøretøyet.

Nytt energikjørtøy (NEV)

Denne termen brukes til å referere til biler som er delvis eller fullstendig drevet av elektrisitet, for eksempel batteridrevne kjøretøyer og innpluggbare elektriske kjøretøyer.

Elektrisk kjøretøy med brenselcelle (FCEV)

Et elektrisk kjøretøy med brenselcelle (FCEV), som f.eks. Honda Fuel Cell Clarity, trenger ikke lading. Det genererer strøm for å drive motoren ved å bruke oksygen og komprimert hydrogen istedenfor et batteri. Honda Clarity er en utslippsfri bil. Den elektriske kraften genereres av hydrogen.

Kjøretøy med alternativt drivstoff

Denne termen brukes til et kjøretøy som kjører på et annet drivstoff enn tradisjonell bensin eller diesel. Dette inkluderer motorer som ikke bare er avhengige av bensin, for eksempel batteridrevne kjøretøyer og innpluggbare hybridelektriske kjøretøy eller soldrevne kjøretøy.

Teknisk Honda-tegning av ladetyper.

Batterier og kontakter

Ladekabelkontakter

Type 1: Et fempinners støpsel som også inneholder en klemme. Type 2: Dette sjupinners støpselet med en flat kant blir vanligvis funnet på elektriske og elektroniske komponenter produsert av europeiske merker. CHAdeMO-typen er en rund firepinners stikkontakt, denne kontakten brukes kun til hurtigladingspunkter og er vanligvis kompatibel med EV-er produsert av asiatiske merker.

Kombinert ladesystem (CCS)

Denne kontakten, standardisert av EU, blir kun brukt til hurtigladingspunkter og er kompatibel med EV-er produsert av europeiske merker. Dette er samme kontakt som en vanlig britisk stikkontakt, og kan brukes til å lade enkelte elektriske kjøretøy, men mangler sikkerheten, hastigheten og sikkerhetsfunksjonene til dedikerte systemer.

Li-ion-batteri

En forkortelse for det oppladbare litiumionbatteriet som brukes i BEV og PHEV. I likhet med laptop- og mobiltelefonbatterier kan de resirkuleres.

Lade en elektrisk bil

Top-Up-lading

Dette lader din elektriske kjøretøy uavhengig av hvor du parkerer den, så du kan lade den litt om gangen mens du er ute og farter. Offentlige ladepunkter kan lokaliseres ved hjelp av internett eller ved å laste ned nyttige apper.

Hjemmelading

Å plugge din elektriske bil inn i et ladepunkt mens den er parkert hjemme, vanligvis over natten, er mest effektivt. Å installere en hjemmeladestasjon er den beste og sikreste måten å lade elbilen din på.

Lading på ruten

Mange bensinstasjoner ved motorveien har nå hurtigladingspunkter installert og drevet av Ecotricity, som gjør at du kan lade elbilen din opp til 80 % på så lite som 30 minutter. Registrer deg på Ecotricity-nettsiden, så vil du motta et gratis kort med magnetstripe, slik at du enkelt kan foreta lange kjøreturer med din EV.

ICEd

Når du har blitt ICE, betyr et ladepunkt som benyttes av et kjøretøy med en forbrenningsmotor (ICE), noe som hindrer deg i lader ditt EV.

RFID-kort

Ved hjelp av samme teknologi som brukes i et kontaktfritt debetkort, brukes disse kortene – RFID (Radio Frequency Identification Devices) – av mange eldre ladepunkter for å gi tilgang til EV-lading.

Åpen lading

Denne teknologien lar deg lade opp ditt elektriske kjøretøy uten et RFID-kort eller medlemskort. Det er kjent som "POD Point"-nettverket. Bruk bare "POD Point"-appen for å finne ditt nærmeste ladepunkt for å bekrefte ladingen.

Kjørelengde per time (kmt) og kilowattime (kWh)

kmt er km rekkevidde pr. time med ladning. kWh er en energienhet som tilsvarer energien som overføres på én time med én kilowatt av kraft. Alle elektriske bilbatterier måles i kilowattimer.

Enfaset strøm og trefaset strøm

Dette det som alle standard 3-polede stikkontakter gir, og er å finne i de fleste britiske boliger og bedrifter. Enfaset elektrisitet kan levere strøm til opptil 7kW 'POD Point -ladere i en rekkevidde på opptil 48 kilometer med rekkevidde per time med ladning (RPH). Trefaset elektrisitet finnes ofte på kommersielle og industrielle steder. Dette gir tre vekslende strømmer av samme spenning og er nødvendig for sikrere lading med raske og hurtige ladere.

Type lading

Drypplading

Dette er den tregeste ladetyper, best egnet til lang lading over natten hjemme, og leveres av en standard 3-pinners kontakt. Denne typen lading mangler imidlertid sikkerhetsfunksjonene til et dedikert ladepunkt som er spesialdesignet for å lade batteridrevne kjøretøy.

Treg lading

Et bedre – og sikrere – alternativ for hjemladning, som muliggjør både top-up-lading og lading over natten gjennom et dedikert ladepunkt. Den 3,7 kW POD Point Solo er et godt eksempel på denne typen ladepunkt og gir en raskere lading enn en 3-pinners stikkontakt.

Rask lading

Denne løsningen er ideell for top-up.lading, og kan gi opptil 48 kilometers rekkevidde per time med lading, eller en full lading etter noen timer. Hurtigladere er ideelle for å holde deg i farten mens du er ute og kjører. Du finner dem på offentlige parkeringsplasser via Open Charge-appen.

Hurtig lading

Du finner ladestasjoner ved bensinstasjoner og andre steder langs veien. Hurtigladere tillater omtrent 80 % ladning på så lite som 20 minutter. Godt å vite for lange reise og reiser utenfor ditt lokale område.

Kjøreangst

Begrepet gitt til en frykt for å gå tom for strøm når du kjører en innpluggbar EV. Det er vanlig og helt naturlig, men det kan unngås ved å fylle opp batteriene når du kan, uansett hvor du parkerer i løpet av dagen.